SAD: Hakerski napadi ozbiljna pretnja Vladi i privatnom sektoru 1Foto: FreeImages / Miguel Ugalde

Američke vlasti izrazile su danas zabrinutost zbog upada u računarske sisteme u SAD i širom sveta za koje zvaničnici sumnjaju da su ih izveli ruski hakeri, a Agencija za sajber bezbednost upozorila je na „ozbiljan“ rizik za vladu i privatne mreže.

Agencija za sajber bezbednost i infrastrukturu (CISA) navela je da je bilo teško otkriti upad i da neće biti lako ukloniti softver koji je ubačen u računarske sisteme.

CISA nije saopštila u koje agencije ili infrastrukturu je izveden upad niti koje su informacije uzete prilikom hakovanja koje je, kako je prethodno rečeno, počelo u martu.

Napominje se da će američke vlasti preduzeti potrebne mere kako bi se zaštitile od sajber napada.

„Sprečavanje pretnji na računarima biće sigurno vrlo složen i izazovan proces“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Donald Tramp, čija je administracija kritikovana zbog otpuštanja savetnika za sajber bezbednost iz Bele kuće i koji je potcenjivao mešanje Rusije u predsedničke izbore 2016. godine, nije se oglasio povodom hakerskih napada.

Novoizabrani predsednik Džozef Bajden rekao je da će sajber bezbednost biti glavni prioritet njegove administracije.

Agencija za sajber bezbednost ranije je saopštila da su počinioci koristili softver tehnološke kompanije Solar Vinds sa sedištem u Teksasu, da bi se infiltrirali u računarske mreže.

Tokom vikenda CISA je naložila svim vladinim agencijama da uklone SolarVinds sa svojih servera. Agencije za sajber bezbednost Britanije i Irske izdale su slična upozorenja.

Američki zvaničnik prethodno je agenciji Asošiejted pres rekao da se sumnja na ruske hakere, ali ni CISA ni FBI nisu javno saopštili ko je odgovoran za napad.

Upitan da li iza napada stoji Rusija, zvaničnik je rekao: „Verujemo. To još nismo javno saopštili jer nije sto odsto potvrdjeno“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “SAD: Hakerski napadi ozbiljna pretnja Vladi i privatnom sektoru”

  1. Niko vama nista vise ne verujem da je Tramp ostao verovali bi ali ovako posle svega od verovanja nema ni V.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.