SAD i Kina u utorak nastavljaju razgovore o borbi protiv fentanila 1Foto: Beta/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION

Amerikanci i Kinezi će u utorak nastaviti razgovore o efikasnijoj borbi protiv proizvodnje fentanila, sintetičke droge koja izaziva haos u SAD i za koji Vašington krivi Peking, saopštila je danas administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden).

Ti razgovori, u okviru radne grupe za borbu protiv narkotika, koji će se održati u utorak u Pekingu, dešavaju se posle samita SAD i Kine u novembru u San Francisku, tokom kojeg su predsednici dve zemlje Bajden i Si Đinping ponovo uspostavili dijalog, posle nekoliko godina zastoja.

Prema navodima neimenovnih američkih zvaničnika, kineski predsednik je pristao da preduzme „niz mera kako bi se znatno smanjile isporuke“ komponenti fentanila iz Kine, koje često prolaze preko Meksika i kroz njegove narko kartele.

Zvaničnici SAD su saopštile da je godinama bila suspendovana bilateralna saradnja u borbi protiv narkotika, ali se situacija promenila posle sastanka Bajdena i Sija.

Od prekomerne upotrebe fentanila u SAD godišnje umre oko 100.000 ljudi, tako da je ta droga jedan od glavnih uzroka smrti populacije između 18 i 49 godina.

Borba protiv tog sintetičkog opijata, mnogo jačeg od heroina, biće jedna od tema američke predsedničke kampanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari