Kako navode mediji, preneo je Sputnjik, neimenovani zvaničnik Stejt departmenta rekao je nakon sastanka da razlike ostaju. Prethodno je saopšteno da su Keri i Lavrov uspeli da dođu do određenih saglasnosti, kao i da je preostalo da se dogovore o pojedinim detaljima.

Nakon susreta Lavrova i Kerija, počeo je sastanak američkog predsednika Baraka Obame i ruskog predsednika Vladimira Putina. Bela kuća je saopštila da se Obama pre susreta s Putinom, na marginama dvodnevnog samita koji je završen juče, sastao s francuskim predsednikom Fransoa Olandom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa kojima je razgovarao o situaciji u Ukrajini.
Obama i Putin su postigli saglasnost da nastave pregovore o sporazumu o prekidu vatre u Siriji, izvestio je AP, pozivajući se na anonimnog zvaničnika iz administracije američkog predsednika. Jučerašnji sastanak Obame i Putina na marginama samita G20 u kineskom gradu Hangdžunu trajao je 90 minuta. NJihovi razgovori su usledili nekoliko sati nakon što najviše američke i ruske diplomate nisu uspele da postignu sporazum o dostavi humanitarne pomoći za hiljade civila u Siriji.

Tim planom bi bilo uspostavljeno vojno partnerstvo između Rusije i SAD u borbi protiv ekstremističkih grupacija u Siriji, što je, prema oceni stručnih krugova, malo verovatno. Neimenovani zvaničnik je naglasio da su dvojica lidera dali instrukcije svojim timovima da organizuju sastanak što je moguće pre, najkasnije krajem ove nedelje.

Obama je izjavio da je sa svojim ruskim kolegom imao produktivne pregovore oko uvođenja režima prekida vatre u Siriji, nakon čega bi SAD i Rusija zajednički mogli da se fokusiraju na borbu protiv IS-a i Nusra fronta. „Razgovarali smo o tome kako će izgledati realni prekid vatre u Siriji, koji bi nam omogućio da se zajednički borimo protiv zajedničkog neprijatelja. Međutim, uzimajući u obzir određeni problem u poverenju, pregovori su bili izuzetno ozbiljni i trenutno nismo uspeli da približimo stavove do te mere da taj sporazum proradi“, rekao je on. On je istakao da je poručio svom državnom sekretaru DŽonu Keriju, te da je Putin isto učinio i svom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, da nastave pregovore kako bi postigli saglasnost o tom pitanju.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Obama je rekao da SAD neće ukinuti sankcije Rusiji dok god ne budu ispunjene sve tačke Minskog sporazuma, a sam put njegove dalje implementacije biće odlučen u narednih nekoliko sedmica. Obama je prokomentarisao i sam susret s ruskim predsednikom rekavši da je on bio veoma otvoren, iskren i poslovan, baš kao i svaki susret do sada.

Putin je na konferenciji za medije nakon samita izjavio da je rad na samitu G20 u Kini bio uspešan i odražavao je interese svih zemalja, uključujući i Rusiju. On je izrazio nadu da će doći do potpune normalizacije odnosa sa SAD. „Nadam se da će se to jednom dogoditi (razgovor o sankcijama) i normalizacija, normalizacija odnosa u punom formatu, uključujući i sa Sjedinjenim Državama, koje su, svakako, za nas veoma važan partner. Iako je trgovinski promet sa SAD minimalan“, istakao je Putin. „Što se tiče tema o kojima smo zaista razgovarali, prva je Sirija. I naša moguća saradnja u tom pravcu. I SAD i Rusija zainteresovane su za borbu protiv terorizma“, rekao je Putin, preneo je Sputnjik. On je naglasio da oseća interes predsednika SAD. „Čini mi se da on potpuno iskreno nastoji da postigne rezultate u borbi protiv terorizma i rešavanje sirijskog sukoba“, rekao je Putin. On je dodao da je tokom razgovora na G20 sa Obamom samo kratko dotaknuta tema sankcija, ali da on ne vidi smisla za slične diskusije. „Nismo mi inicirali uvođenje sankcija. Mislim da je razgovor o ovim pitanjima stvar budućnosti, ako ikada dođe do razgovora“, istakao je Putin.

Merkel je izjavila da Putin ima ogromni uticaj na uvođenje prekida vatre u Siriji. „Smatram da Putin ima veliki uticaj na to da li će u Siriji biti uveden režim prekida vatre kako bi se obezbedila humanitarna pomoć stanovnicima Alepa. To je krajnje neophodno i to sam mu lično kazala na sastanku“, rekla je Merkelova na konferenciji za novinare nakon održanog samita G20 u Kini, preneo je Sputnjik. Ona je istakla da Rusija i SAD trenutno vode intenzivne pregovore o tom pitanju i izrazila nadu da će oni uroditi plodom. Prethodno je saopšteno iz Bele kuće da su nesuglasice oko Sirije između SAD i Rusije tehničkog karaktera, kao i da je poručeno šefovima diplomatije dveju zemalja DŽonu Keriju i Sergeju Lavrovu da do kraja nedelje dođu do saglasnosti.
Sjedinjene Države su osudile Severnu Koreju zbog njenog lansiranja tri balističke rakete u vodama svoje istočne obale usred trajanja samita G20 u Kini. SAD su upozorile da se takvim testiranjima kao i onima koji su nedavno izvedeni krše rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Si Đinping je na zatvaranju samita G20 juče rekao da je skup podstakao postizanje novog napretka u unapređenju globalnog rasta. On je ukazao da su postignuti sporazumi o reformama globalnih finansijskih institucija, borbi protiv međunarodnih praksi utaje poreza i protiv korupcije. Kineski predsednik je naglasio da prema smernicama buduće saradnje oni koji su počinili ekonomske zločine neće imati gde da se sakriju.