SAD najavile novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan milijardu dolara 1Foto: EPA-EFE/ MICHAEL REYNOLDS

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena objavila je danas da će Ukrajini poslati još jedan paket vojne pomoći, u vrednosti od milijardu dolara (980 miliona evra).

To je najveća isporuka oružja Ukrajini iz američkih zaliha.

Paket uključuje dodatnu municiju za raketne sisteme tipa HIMARS, kao i artiljerijsku municiju, minobacačke sisteme, protivtenkovske bacače raketa i drugu municiju i opremu.

Sa njime će ukupna vrednost američke vojne pomoći Ukrajini iznositi oko devet milijardi dolara (8,8 milijardi evra).

Danas najavljen paket omogućava SAD da brže pošalju oružje i opremu Ukrajini, jer će oni biti poslati iz zaliha američkog ministarstva odbrane.

„U svakoj fazi ovog sukoba, bili smo fokusirani na to da Ukrajinci dobiju ono što im je potrebno, u zavisnosti od situacije na bojnom polju“, rekao je podsekretar za politiku u američkom ministarstvu odbrane Kolin Kal.

Na pitanje novinara zašto SAD ne šalju još raketnih sistema HIMARS, već samo municiju za njih, Kal je naveo da su oni efikasni i u malom broju.

„To su precizno navođeni sistemi za određene tipove ciljeva i Ukrajinci ih tako i koriste“, rekao je Kal.

On je dodao da SAD i njihovi saveznici još uvek razmatraju da li da Ukrajini pošalju i borbene avione, i da ta mogućnost „nije nezamisliva“.

SAD i neke druge zemlje saveza NATO do sada Kijevu nisu poslale avione, zbog bojazni da bi to moglo da ih direktnije uvuče u rat Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.