SAD ocenjuju da Rusija namerava da falsifikuje dokaze o napadu na zatvor u Olenivki 1Foto: EPA/Michael Reynolds

VAŠINGTON, 4. avgusta 2022. (Beta-AP) – Američki zvaničnici ocenjuju da Rusija radi na falsifikovanju dokaza u vezi sa prošlonedeljnim napadom na zatvor u Olenivki na istoku Ukrajine, u kojem su se nalazili ratni zarobljenici.

Američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da su obaveštajne službe SAD utvrdile da Rusija nastoji da podmetne dokaze da su ukrajinske snage odgovorne za napad na zatvor, u kojem su poginula 53 zatvorenika, a na desetine su ranjene.

Naselje Olenivka kontroliše samoproglašena Donjecka Narodna Republika, koju podržava Moskva.

Drugi anonimni zvaničnik jedne zapadne zemlje naveo je da su stručnjaci pregledali fotografije zatvora, koje je Rusija objavila nakon incidenta, i utvrdili da oštećenja verovatno nije napravio „veliki eksplozivni udar spolja“ i da je mnogo verovatnije da se radi o „vatri u unutrašnjosti lokacije“.

Rusija tvrdi da je ukrajinska vojska napala zatvor koristeći bacače raketa koje su kao pomoć poslale SAD.

Vojska Ukrajine je negirala da je izvršila bilo kakve raketne ili artiljerijske udare na Olenivku.

Obaveštajna služba ukrajinskog ministarstva odbrane tvrdi da ima dokaze da su lokalni separatisti u saradnji sa ruskom obaveštajnon službom FSB i plaćeničkom grupom Vagner minirali zatvor pre nego što su „upotrebili zapaljivu supstancu“, koja je izazvala do „brzo širenje vatre u prostoriji’.’

Anonimni američki zvaničnik je naveo da se očekuje se da će Rusija falsifikovati dokaze, jer procenjuje da će nezavisni istražitelji i novinari na kraju dobiti pristup Olenivki.

Ranije je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da će formirati misiju za utvrđivanje činjenica, kao odgovor na zahteve Rusije i Ukrajine da se istraži pogibija zatvorenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.