SAD odbacile tursko nastojanje da na Kipru budu dve države 1Foto: EPA/ GERRY PENNY

SAD odbacuju bilo koje rešenje dve države za Kipar koje je poslednjih dana pominjao turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, izjavila je danas zvaničnica u Ministarstvu spoljnih poslova SAD, Viktorija Nuland.

Ona je u Kongresu na pitanje da li američka vlada nedvosmisleno odbija takvu opciju, odgovorila: „Da, apsolutno!“.

„Verujemo da samo proces koji vode Kiprani može Kipru da donese mir i stabilnost“, dodala je ona.

Erdogan je tokom dvodnevne posete severnom delu Kipra koji je skoro pola veka pod okupacijom Turske, rekao da „trajno i održivo rešenje može biti jedino moguće“ uzimanjem u obzir da su na ostrvu „dve odvojene države i dva odvojena naroda“.

„Međunarodna zajednica će pre ili kasnije prihvatiti ovu stvarnost“, kazao je Erdogan uoči proslave 47. godišnjice invazije Turske kojom je ostrvska država podeljena.

UN su 1964. poslale mirovne trupe na Kipar – koje su i dalje tamo, da bi prekinule sukob između dve tamošnje nacionalne zajednice. Posle puča pristalica ujedinjenja Kipra s Grčkom, Turska je 1974. godine okupirala sever ostrva naseljen turskom manjinom i proglasila do danas međunarodno nepriznatu „Tursku Republiku Severni Kipar“.

Savet bezbednosti UN je 1983. godine usvojio Rezoluciju kojom je secesija kiparskih Turaka ocenjena kao nelegalna.

Evropska unija, čiji je Kipar član, takođe isključuje mogućnost stvaranja druge, turske države na ostrvu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “SAD odbacile tursko nastojanje da na Kipru budu dve države”

  1. Albanska manjina na Kosovu se uz pomoć Zapadnih sila otcepila od Srbije na nelegalan način po principu sile. Isto to je učinila i turska manjina na Kipru. Iako sam pristalica Zapadnih vrednosti, Turska je u pravu. Ne može Zapad večito da odredjuje šta je legalno, a šta nelegalno, štiteći time sopstvene interese. Bolje da prihvati realnost, jer se Zapad uvek poziva na racionalnost. Ista stvar je i kada je Rusija u pitanju. Rusi Krim neće dati nikad. Znači besmislene sankcije Zapada ostaće večno što nikome nije u interesu. Na kraju, i Turska i Rusija branile su sopstveni narod, a Zapad je stao na stranu jedne nacije, umesto da još devedesetih traži kompromisno rešenje za Kosovo. Ovako je i sebi napravio problem. Jeste Milošević vodio katastrofalnu politiku, ali popustio bi pod pritiskom kao puno puta pre i posle bombardovanja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.