SAD: Povući knjigu o Karadžiću 1Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG

DŽesika Stern, američka profesorka koja se bavi istraživanjem terorizma i nekadašnja članica Saveza za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Bila Klintona, objavila je knjigu koja je ocenjena kao pokušaj relativizirabja osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića. I pre izlaska knjige iz štampe usledile su brojne kritike zbog načina na koji je autorka analizira i opisuje Karadžića.

Grupa bh. autora poslala je otvoreno pismo o knjizi DŽesike Stern „Moj ratni zločinac: Lični susret s arhitektom genocida“. Cilj je bio da se svetska javnost upozna o opasnosti teza koje su iznesene u knjizi. Odmah po izlasku knjige, pre nekoliko dana, tri velike promocije su otkazane i to promocija Harvard Buks, Politiks Prouz i Borld Boston.

Autori iz BiH Mirnesa Kovača i Reuf Bajrovića,najavili su da će poslati pismo izdavaču Eko Buks da povuče knjige iz distribucije. U kritikama, adresiranim na autorku, između ostalog se navodi da je u opisima zločinca Karadžića imala romantičarski pristup, zanemarujući osećaje žrtava u svojim pokušajima opisa „ljudskosti“ arhitekte genocida nad Bošnjacima u BiH.

Stern je u periodu od 2014. do 2016. godine provela ukupno 48 sati u razgovorima s Karadžićem u pritvorskoj jedinici u Hagu. Ona značajan naglasak stavlja na određene Karadžićeve osobine koje značajno relativiziraju suštinu njegovih zlodela. Stern je Karadžića opisala i kao iscjelitelja, naglašavajući da je „opčinjena njegovim autoritativnim glasom“ i slično. Kritičari ukazuju na prirodu naučnog rada Stern, koja u značajnoj meri pokazuje nezainteresiranost za užase zbog kojih je Karadžić i osuđen. Radovan Karadžić služi kaznu doživotnog zatvora zbog zločina genocida i drugih zločina tokom rata u BiH, prenosi klix.ba.