Foto: EPA Michael Reynolds

Prema tom ugovoru, telo Ujedinjenih nacija za pakete iz izvesnih zemalja određuje niže međunarodne cene, što je bilo isprva osmišljeno da bi se pomoglo siromašnijim zemljama. Međutim, SAD tvrde da niže cene idu na štetu američkim kompanijama. Zvaničnici su rekli da se nadaju da će se ovom objavom o povlačenju iz Ugovora stvoriti osnova za postizanje boljeg dogovora.

„Težimo boljem sistemu. Nadamo se da ćemo na kraju rezultat ostvariti pregovorima“, rekao je novinarima jedan visoki zvaničnik administracije. Cilj povlačenja SAD iz Ugovora navodno je da se Kinezi odreknu statusa države u razvoju, koji su imali kada su postali potpisnici 1969.

Cenama za međunarodne pošiljke upravlja Svetski poštanski savez (UPU), telo UN koje datira još iz 1870-ih. On određuje olakšice za transport brodovima iz zemalja u razvoju, dok za bogatije zemlje, uključujući SAD, određuje više cene. Bela kuća, međutim, tvrdi da sada Kina, najveći izvoznik na svetu, ima najveću korist od sistema. SAD žele da se uvedu izmene u Ugovoru da bi se omogućilo zemljama da same određuju cene za pakete ispod dva kilograma. Kako se navodi, one već mogu da određuju cene za veće pakete.

Pošto se sve više kupuje preko interneta, došlo je do znatnog porasta broja malih paketa koji se šalju poštom. Američke firme tvrde da slanje pošiljke u okviru granica SAD može znatno više da košta nego slanje iste pošiljke u SAD iz Kine.

Inicijativa za promenu Ugovora je deo borbenog pristupa trgovini predsednika SAD Donalda Trampa „Prvo Amerika“, koji je doveo do milijarde dolara visokih carina, revizije postojećih trgovinskih sporazuma i odbacivanja multilateralnih aranžmana. Tramp u tom svom „ratu“ često stavlja naglasak na Kinu, koja u SAD izvozi više robe nego u druge zemlje.