SAD uvele sankcije kompanijama iz Emirata i Hong Konga zbog pomaganja u prodaji iranske nafte 1Foto: EPA/MICHAEL NELSON

SAD su danas uvele sankcije kompanijima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Aziji, zbog pomoći u prodaji nafte iz Irana vredne više miliona dolara.

Ministarstvo finansija uvelo je sankcije kompaniji Blu kaktus hevi ekvipment end mašineri (Blue Cactus Heavy Equipment and Machinery Spare Parts), sa sedištem u UAE, zbog podrške trgovini iranskom naftom.

Na meti sankcija našle su se i kompanije Farvel Kenjon HK (Farwell Canyon HK), Šekufei (Shekufei International) i PZNFR, sa sedištem u Hong Kongu.

Takođe, američki Stejt department uveo je penale jednoj kompaniji iz Singapura i jednoj iz Hong Konga, za koje navodi da su se bavile nabavkom, prodajom ili transportom iranskih naftnih derivata.

Najnovije sankcije usmerene na prodaju iranske nafte uvedene su dok SAD pokušavaju da obnove međunarodni sporazum o nuklearnom programu Irana, iz kojeg je SAD povukao bivši predsednik Donald Tramp 2018.

Administracija predsednika Džozefa Bajdena radi na obnavljanju sporazuma, u zamenu za ublažavanje sankcija Iranu.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken saopštio je da će njegova zemlja nastaviti sa sankcijama na izvoz iranske nafte i naftnih proizvoda „sve dok Iran ne bude spreman da se vrati na punu implementaciju nuklearnog sporazuma“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.