SAD: Zabrinutost zbog izbornog procesa u BiH 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Sjedinjene Američke Države dele zabrinutost koju su izrazili i izborna posmatračka misija OSCE, međunarodni posmatrački timovi i lokalne nevladine organizacije, u vezi izbornog procesa u BiH, objavila je Heather Nauert, portparolka državnog sekretara Mikea Pompea.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom 8. oktobra, SAD ohrabruje bosanske institucije da se pozabave nedostacima koje su uočili posmatrači OSCE.

„Ostajemo posvećeni cilju stabilne i prosperitetne Bosne i Hercegovine“, navodi se na kraju saopštenja.

Posmatrači misije OSCE zaključili su da su se Opšti izbori u BiH 7. oktobra, održali uz kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima i na bazi etničke diskriminacije, da ih je karakterisao nastavak segmentacije po etničkoj liniji te da su se kandidati fokusirali na lične napade i širenje straha.

Nveli su i da su čuli ponovljene primedbe na tačnost registra Centralne izborne komisije, naročito kada je reč o preminulim glasačima, koji su i dalje na listama. Posmatrači OSCE su konstatovali da su sumnjivi slučajevi glasanja predati tužilaštvu.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “SAD: Zabrinutost zbog izbornog procesa u BiH”

  1. Da li ovo znači da, naizgled završen posao tek kreće od nule? amerikanci su već rekli da bi trebalo „fleksibilno“ gledati na izbore u Bosni. Izgleda da za Balkan, počevši sa makedonskim „uspješnim“ referendumom počinje era gje će se vlast formirati u duhu izbora. 20-30% gore dole, hajde bogati…

  2. Nisu se ameri zabrinuli za izborni proces u BiH, već ih zabrinjava pobeda SNSD i ulazak Dodika u kolektivno predsedništvo što im kvari planove da BiH uguraju u NATO.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.