Sahranjene žrtve žestokih sukoba u Libanu, napetost i dalje visoka 1Foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Proiranski Hezbolah i njegov saveznik stranka Amal sahranili su danas svoje pripadnike ubijene dan ranije u žestokim sukobima koji su izbili u Bejrutu i podsetili na najmračniji period u istoriji Libana, građanski rat od 1975. do 1990. godine.

Šestoro od sedmoro ubijenih bili su članovi te dve šiitske partije koje su organizovale demonstracije u četvrtak ispred palate pravde u glavnom gradu Libana, zahtevajući smenu sudije zaduženog za istragu razorne eksplozije u bejrutskoj luci 4. avgusta 2020. godine.

Nasilje je pojačalo političku napetost u zemlji dok Hezbolah i njegovi saveznici zahtevaju smenu sudije Tarika Bitara koji uprkos pritisku nastoji da podigne optužnice protiv nekolicine zvaničnika u okviru istrage o eksploziji.

Političari međutim odbijaju da se odazovu pozivu na ispitivanje iako su vlasti Libana priznale da je gotovo 3.000 tona visoko eksplozivnog amonijum nitrata godinama stajalo nepropisno uskladišteno u luci i da su najviši politički i bezbednosni zvaničnici za to znali.

Danas je tokom sahrane dva člana Hezbolaha u južnom predgrađu Bejruta zvaničnik Hahem Safiedin (Hachem Safieddine) optužio hrišćansku partiju Libanske snage da je „namerno isprovocirala masakr“ kako bi izazvala „novi građanski rat“.

Stotine ljudi došlo je na sahranu dvojice operativaca Hezbolaha čiji su kovčezi bili uvijeni u žutu partijsku zastavu. Treći član Hezbolaha je sahranjen severno od Bejruta.

Partija Amal je sahranila tri svoja člana, uključujući jednog 26-godišnjaka, usred žestoke pucnjave u jednom selu u Libanu.

Sedma žrtva, majka petoro dece, ubijena je zalutalim metkom, a ubrojana je u „mučenike“ Hezbolaha.

Šiitske stranke optužuju Libanske snage da su razmestile snajperiste na krovove zgrada i da su pucale na njihove pristalice dok su se približavale hrišćanskim kvartovima.

Libanske snage su odbacile takve otužbe i pozvale na zvaničnu istragu, optuživši Hezbolah za invaziju na hrišćanske kvartove.

Napetost je i na današnji dan, proglašen danom žalosti, visoka, a libanska vojska se razmestila u kvartu koji je bio poprište sukoba i postavila prepreke na putu da kontroliše vozila koja prolaze.

Okolnosti nasilja su i dalje nejasne.

Vojska je saopštila da je bilo razmene vatre dok su demonstranti išli na protest.

Ministar unutrašnjih poslova Basam Mavlavi je rekao da se na demonstrante pucalo iz snajpera.

Rusija je pozvala strane umešane u krizu da pokažu uzdržanost.

Dan ranije je Francuska je pozvala na smirenje, a SAD na deeskalaciju.

UN su apelovale na kraj provokativnih akata i nezavisnu istragu eksplozije u luci u kojoj je poginulo više od 200 ljudi, a na hiljade je ranjeno.

Demonstracije su izbile pošto je Kasacioni sud odbio žalbe poslanika i bivših ministara protiv istražnog sudije čime je omogućeno da nastavi istragu.

Sudija međutim ne može  to da učini pre utorka kada počinje novo zasedanje parlamenta tokom koga poslanici uživaju imunitet.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.