Foto: EPA-EFE/DANIEL KOPATSCH

On je rekao da stoji na raspolaganju svom francuskom kolegi Kristofu Kastaneru da ga primi u Rimu ili da otputuje u Pariz, čak i ove nedelje.

Salvini, koji je i vicepremijer, je prošle nedelje mejlom pozvao Kastanera da razmatraju sporna pitanja u njihovom domenu ali je takođe na izbornom mitingu rekao da će „naložiti“ francuskom ministru da dođe, na šta je Kastaner uzvratio navodeći da se njemu ne „nalaže“ bilo šta.

Salvini je danas ponovo pokušao da smiri tenzije.

„Mislim da je osnovno vratiti se na dobre odnose (sa Francuskom), što pre to bolje“, rekao je Salvini.

Francuska je u četvrtak povukla svog ambasadora iz Italije posle niza izjava italijanskih zvaničnika ocenjenih kao uvredljive, u retkoj eskalaciji odnosa između te dve zemlje EU.

Kap koja je prelila čašu bio je susret drugog italijanskog vicepremijera Luiđija di Maja sa pripadnicima francuskog protestnog pokreta „žutih prsluka“ u blizini Pariza. Pariz je to smatrao „dodatnom i neprihvatljivom provokacijom“.

Francuski zvaničnici navode da je povlačenje na konsultacije ambasadora Kristijana Masea izazvano „neosnovanim napadima“ italijanske populističke vlade na francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Povezani tekstovi