Sautgejt: Ne znam šta bi se postiglo bojkotom Svetskog prvenstva u Kataru 1EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Selektor fudbalske reprezentacije Engleske Garet Sautgejt rekao je danas da nije siguran šta bi se postiglo bojkotom Svetskog prvenstva u Kataru.

Otkako je Katar dobio organizaciju Svetskog prvenstva, pre 12 godina, pominju se pitanja ljudskih prava u toj zemlji. Pojedine organizacije koje se bave ljudskim pravima pozvale su na bojkot Mundijala.

„Ne znam šta bi se time postiglo, to bi bila velika priča, ali bi se turnir nastavio. Moguće je, ali to nije odluka koju bismo igrači ili ja doneli“, rekao je Sautgejt, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

U Kataru je homoseksualnost zabranjena, dok su prava žena takođe predmet debate. Uz to, list Gardijan je prošle godine preneo da je 6.500 migrantskih radnika umrlo u Kataru radeći na izgradnji objekata za Mundijal, ali su vlasti osporile tu brojku.

„Šta god da uradimo kritikovaće nas, ali pokušaćemo da damo sve od sebe. Ima stvari koje su kulturološke i religijske koje će biti teško promeniti. Najveće pitanje, koje nije religijsko i kulturološko je šta se dogodilo sa izgradnjom stadiona, a takođe ni tu ne možemo ništa da uradimo, nažalost. Moramo da iskoristimo naš glas na pravi način u pravo vreme“, dodao je selektor.

Kapiten Liverpula Džordan Henderson rekao je da bi kapiteni evropskih reprezentacija, na klupskom i reprezentativnom nivou trebalo da se ujedine i pokažu zajedništvo na turniru.

„Fudbal je za svakoga i mi ćemo se uvek za to zalagati“, rekao je Henderson.

Kapiten Engleske Hari Kejn nedavno je rekao da bi želeo da pitanja ljudskih prava u Kataru budu glavna tema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.