Savet bezbednosti podržao Gutereša za drugi mandat na mestu šefa UN 1Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija dao je noćas jednoglasnu podršku generalnom sekretaru Antoniju Guterešu za drugi mandat, te se sigurnim smatra njegov ponovni izbor za šefa Ujedinjenih nacija glasanjem Generalne skupštine, najverovatnije 18. juna.

Petnaest članova Saveta bezbednosti usvojilo je kratku rezoluciju aklamacijom i odobrilo saopštenje na kratkom privatnom sastanku kojim je podržao Gutereša – jedinog kandidata – koji će vodeći svetski diplomata biti još pet godina počev od 1. januara.

„Pokazao se dostojnim te funkcije već pet godina koliko je na tom mestu“, rekao je ambasador Estonije, Sven Jurgenson, sadašnji predsednik Saveta bezbednosti, pošto je pročitao saopštenje. „Odličan je generalni sekretar. On je graditelj mostova. … Ume da razgovara sa svima i mislim da se to očekuje od generalnog sekretara“.

Gutereš je rekao da je odluka Saveta bezbednosti velika čast za njega i da bi „bio duboko zahvalan kada bi mi Generalna skupština poverila odgovornosti i tokom drugog mandata“.

Rekao je da je „neizmerna privilegija“ služiti „nama, narodima“ – što du uvodne reči Povelje UN, i to tokom poslednje četiri godina „kada smo se suočili sa toliko složenih izazova“.

Generalna Skupština je izabrala Gutereša, bivšeg portugalskog premijera i šefa agencije UN za izbeglice (UNHCR), koji je nasledio na dužnosti generalnog sekretara UN Ban Ki-muna posle vruće, osporavane i transparentne trke za taj položaj u oktobru 2016. godine koja je u početku imala 13 kandidata – sedam žena i šest muškaraca. Gutereš je na dužnost stupio 1. januara 2017.

Ove godine je sedam pojedinaca podnelo prijavu za mesto generalnog sekretara, a da nijedna nije imala podršku bilo koje vlade, sem Gutereša, čiji se prvi petogodišnji mandat završava 31. decembra, a jedini je koga nominovala država – njegova matična Portugalija.

Pošto je kandidovan, Gutereš je prošlog meseca imao duge sastanke na kojima je odgovarao na pitanja diplomata Ujedinjenih nacija u Generalnoj skupštini, a potom se odvojeno sastajao s predstavnicima članica Saveta bezbednosti i odgovarao na njihova pitanja o svojim stavovima i planovima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.