Savet bezbednosti UN danas o rezoluciji kojom se osuđuju referendumi za pripajanje ukrajinskih regiona Rusiji 1Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Savet bezbednosti UN glasaće danas o rezoluciji kojom se osuđuju „referendumi“ za pripajanje Rusiji nekoliko ukrajinskih regiona i poziva na povlačenje ruskih trupa.

Sastanak će biti u 15.00 (19.00 GMT), pre zakazane rasprave o curenjima otkrivenim na gasovodima Severni tok u Baltičkom moru, saopštilo je trenutno francusko predsedništvo Savetu bezbednosti.

U nacrtu teksta, u koji je AFP imao uvid, „osuđuje se organizovanje takozvanih nelegalnih referenduma od strane Rusije“ u regionima Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja, i navodi da oni ne mogu da „služe kao osnova za promenu statusa ovih regiona, uključujući svaku navodnu aneksiju“ od strane Rusije.

Rezolucija, koju su pripremile SAD i Albanija nema šanse da bude usvojena zbog ruskog prava veta, ali bi potom trebalo da bude podneta Generalnoj skupštini UN, gde ni jedna od 193 zemlje članice nema veto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.