Savet Evrope poziva Grčku da prekine praksu vraćanja migranata 1Dunja Mijatović Foto: N1

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je danas Grčku da prekine sa praksom potiskivanja migranata sa kopnenih i pomorskih granica prema Turskoj.

U danas objavljenom pismu upućenom trojici grčkih ministara, za zaštitu gradjana, za migracije i azil i za trgovinsku mornaricu, Mijatović je zatražila od Grčke da pazi da se „sprovode nezavisne i efikasne istrage o svim navodima o potiskivanju (migranata) i lošem ophodjenju prema njima od strane bezbednosnih snaga“.

Komesarka je rekla da je „duboko uznemirena“ zbog broja verodostojnih navoda o prekim vraćanjima migranata.

Ona je rekla da u takvim slučajevima države članice ne mogu da provere da li su migranti vraćeni u Tursku, na primer, uz kršenje člana tri Evropske konvencije o ljudskim pravima i Konvencije UN o izbeglicama kojima se zabranjuju vraćanja.

„Pored toga način na koji su sprovedene te operacije jasno ukazuje da nisu u saglasnosti sa grčkim obavezama po pitanju ljudskih prava“, rekla je ona.

Grčka redovno demantuje optužbe o vraćanju migranata ka Turskoj, dok je desetine nevladinih organizacija i medija stalno osudjuju za te njene postupke.

„Ta praksa uveliko osuđivana i dokumentovana tokom više godina sprečava osobe, koje su vraćene sa granice bez lične identifikacije, da traže zaštitu“, ocenjuje Savet Evrope.

Prema više medija i nevladinih organizacija migranti na grčkoj teritoriji ili u grčkim vodama bili su primoravani da se vrate u susednu Tursku pre nego što su mogli da podnesu zahtev za azil u Grčkoj.

Evropska agencija za čuvanje granica Fronteks takodje je optužena za umešanost u tu praksu, ali je šef Fronteksa odbacio te navode u obraćanju evroposlanicima u martu i rekao da nema nikakvih dokaza o umešanosti agencije.

Komesarka je takodje pozvala Grčku da preispita odluku da budući izbeglički kampovi na njenoj teritoriji budu zatvorenog tipa, da bi se osigurala sloboda kretanja korisnicima. Ocenila je da je zatvorenost štetna za mentalno zdravlje migranata, i posebno dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.