SDS proslavlja 30 godina postojanja, skoro svi njeni osnivači osuđeni u Hagu 1Mirko Đarović Foto: N1

Srpska demokratska stranka (SDS) proslavila je 30 godina svog postojanja, a centralna svečanost održana je u Istočnoj Ilidži.

SDS je proslavila i svoju krsnu slavu, Petrovdan.

Lider SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je ta stranka „preteča Republike Srpske, nosilac ideje pravde i slobode srpskog naroda i utemeljitelj ideje o njenom nastanku“.

Šarović je rekao da je ime SDS-a duboko „ukorenjeno u srpskom narodu i uklesano u temelje Republike Srpske“, navodeći da je „SDS, kada je bilo najteže, povela svoj narod i zajedno sa Vojskom RS stvorila Republiku Srpsku“.

„Tačno pre 30 godina, na veliki praznik Petrovdan bolji i veći među nama, osnovali su u Sarajevu Srpsku demokratsku stranku. To jutro, petrovdanska zvona označila su početak jedne nove istorije Srba sa ove strane reke Drine“, kazao je predsednik SDS-a.

On je naveo da SDS ove godine zbog vanrednih okolnosti nije u mogućnosti da slavu i dan osnivanja obeleži svečano „kako to ovaj važan datum i praznik u srpskoj istoriji zaslužuje“.

„Današnji dan i svečani trenutak zahteva da se prisetimo svih onih koji su svojom odlučnošću, vizijom a često i velikom žrtvom, imali hrabrosti da u teškim vremenima povedu narod u borbu za slobodu. Takvih je, u proteklih 30 godina, u SDS bilo mnogo i svima njima, posebno našim osnivačima, na današnji dan želim da kažem jedno veliko hvala“, kazao je Šarović.

On je poručio da je danas obaveza SDS da se bori za bolju i pravedniju Republiku Srpsku.

SDS je na prvim višestranačkim izborima u BiH, održanim u novembru 1990. godine, odnela ubedljivu pobedu u srpskom nacionalnom korpusu i imala 72 mandata u tadašnjoj Skupštini RS BiH.

Prvi predsednik SDS-a bio je Radovan Karadžić, koji je kasnije bio i prvi predsednik Republike Srpske.

On se trenutno nalazi u Haškom tribunalu, koji ga je osudio na doživotnu robiju zbog genocida i drugih ratnih zločina u BiH.

Haški tribunal za ratne zločine osudio je i ostale visoke ratne funkcionere RS iz SDS-a, između ostalih, Biljanu Plavšić i Momčila Krajišnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.