Šef diplomatije: Izrael će delovati sam protiv Irana ako bude neophodno 1Foto: EPA-EFE/JALAL MORCHIDI

Ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid (Yair) izjavio je danas da je jevrejska država spremna da sama deluje protiv Irana u slučaju da to bude neophodno.

On je to rekao uoči početka osme runde pregovora u Beču u cilju oživljavanja nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom iz 2015. i kada raste zabrinutost da ti pregovori ne vode nikuda.

„Naravno mi bismo više voleli da delujemo u saradnji s međunarodnom zajednicom, ali ako je neophodno delovaćemo sami. Sami ćemo sebe braniti“, rekao je Lapid na sednici odbora za spoljne poslove i odbranu, preneli su izraelski mediji.

On je podsetio da je Izrael predstavio svojim saveznicima čvrste obaveštajne podatke,a ne mišljenja i stavove, o iranskom nuklearnom pogramu koji „dokazuju da na potpuno sistematski način obmanjuje svet“.

Lapid je ocenio da Iran brine samo o ukidanju sankcija SAD i da uloži milijarde dolara u svoj nuklearni program i finansiranje savezničkih šiiitskih milicija u regionu.

Trenutno vlada velika napetost jer je neizvesno da li će pregvori u Beču o oživljavanju sporazuma uroditi plodom.

SAD već dugo govore da su voljne da primene „plan B“ ako diplomatije ne uspe, ali nisu obelodanile detalje.

Izrael se protivio prvobitnom sporazumu s Iranom nazvanom Zajednički sveobuhvatni plan akcije koje su potpisale SAD, Rusija, Kina, Francuska, Nemačka i Velika Britanija.

Bivši predsednik SAD Donald Trump (Trump) se povukao iz tog sporazuma 2018. i ponovo uveo parališuće sankcije prootiv Irana.

Teheran je zbog toga prestao da poštuje sporazum i napredovao u obogaćivanju uranijuma za proizvodnju oružja.

Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) teži oživljavanju sporazuma, a Izrael se protivi i upozorova potpisnike o opasnosti dugih pregovora, obnovi sporazuma ili postizanju novog koji neće zaustaviti da Iran postane nuklearna sila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari