Šef SZO za Evropu: Ubrzajte vakcinaciju i uvedite maske ili rizikujte stroge mere 1Foto: Pixabay/Surprising_Shots

S obzirom da omikron predvodi talas COVID-19 u Evropi, zemlje moraju da ubrzaju vakcinaciju i ponovo uvedu mere kao što je nošenje maski kako bi izbegle strožije mere u jesen i zimu, rekao je regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu.

U intervjuu za Rojters, Hans Kluge je pozvao zemlje da preduzmu hitne mere kako bi izbegle preopterećenje zdravstvenih sistema usred brzog širenja podvarijante omikrona BA.5. Skoro tri miliona novih slučajeva Covid-19 potvrđeno je u evropskom regionu prošle nedelje, što čini skoro polovinu svih novih slučajeva u svetu, prenosi Index.hr

Stope hospitalizacije su se udvostručile u istom periodu, a skoro 3.000 ljudi umre od Covid-19 svake nedelje, rekao je Kluge.

„Imamo porast slučajeva… u društvu koje funkcioniše skoro kao i ranije (kovid)“, rekao je Kluge. On je istakao potrebu za takozvanim stabilizatorima pandemije, kao što je druga doza vakcinacije pre najavljenih vakcina za specifične varijante na jesen, kao i nošenje maski i provetravanje prostorija.

Ovi stabilizatori se moraju primeniti kako bi se izbegle mnogo strože mere, upozorio je on. „Mislim da društvo nije spremno da naredi zatvaranje“, istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.