Šef UN: 'Glupo' je i dalje računati na fosilno gorivo 1foto EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL

Bilo bi „glupo“ i dalje računati na fosilno gorivo koja je čoovečanstvo „dovelo do katastrofe“ – rekao insistirao je generalni sekretar UN u sredu za BBC i podvukao da bi sadašnja energetska kriza bila izbegnuta svet investirao u obnovljive izvore energije.

 

„Očigledno je da je svet, a posebno Evropa, ulagao u obnovljive izvore energije u proteklih 20 godina, ne bismo se suočili sa energetskom krizom koju doživljavamo i cene nafte i gasa ne bi bile tako visoke“, rekao je Antonio Gutereš u intervjuu za BBC o ratu u Ukrajini i njegovim posledicama na oživljavanje proizvodnje fosilnog goriva.

„Sada plaćamo cenu što nismo dovoljno uložili u obnovljive izvore energije“, dodao je on.

„Najgluplje bi bilo kladiti se na ono što nas je dovelo do katastrofe“, rekao je generalni sekretar koji stalno podseća na fosilno gorivo kao uzrok globalnog zagrevanja.

„Dakle, moramo da učimo iz prošlosti: ulaganja u obnovljive izvore energije su apsolutno vitalna“, insistirao je on, ponavljajući svoj poziv da se oporezuje sadašnji visok profit sektora fosilnih goriva.

Manje od dve nedelje pre otvaranja klimatske konferencije UN COP27 u Egiptu, pozvao je države da učine više u borbi protiv klimatskih promena, da „preokrenu trend“.

Po najnovijoj proceni organizacije UN-Climate, objavljenoj u sredu, obaveze zemalja potpisnica Pariskog sporazuma o klimi još su „veoma daleko“ od onoga što bi bilo potrebno da postoji nada da će se ispuniti ciljevi borbe protiv globalnog zagrevanja: da bude manje od dva stepena u poređenju sa predindustrijskom erom.

Ograničavanje zagrevanja na rast od jednog ipo stepena je „i dalje moguće, ali ćemo uskoro izgubiti tu mogućnost“, upozorio je šef UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.