jevgenij prigožinFoto: EPA/SERGEI ILNITSKY/POOL

Šef ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin najavio je danas da će biti poslata municija njegovim ljudima u Ukrajini posle optužbi upućenih ruskoj vojsci da sprečava njihovo snabdevanje.

„Danas u šest sati ujutro oni su objavili da je počelo slanje municije“, rekao je Prigožin u poruci koju je njegova pres služba prenela preko društvenih mreža, i dodao da su „glavni papiri potpisani“.

Ovo je objavljeno dan posle poziva vojsci da isporuči municiju Vagnerpovcima u Ukrajini, što je pokazalo koliko su velike tenzije između plaćenika i generalštaba ruske vojske koji se bore jedni uz druge u Ukrajini.

Prigožin je juče napisao da ima projektila ali da je potrebno da „đubrad političari“ stave svoj potpis da bi oni bili isporučeni.

On je u utorak čak optužio načelnika generalštaba Valerija Gerasimova i ministra odbrane Sergeja Šojgua za „izdaju“ ocenivši da je cilj visoke vojne komande da „uništi“ Vagner na bojnom polju u vreme kad njegovi ljudi, kako je rekao padaju „u stotinama“ svaki dan u Donbasu.

Tenzije su se pojačale poslednjih nedelja pokazujući podele unutar ruskih snaga uoči godišnjice početka ruske ofanzive u Ukrajini. koja je sada suočena sa otporom Ukrajinaca ojačanih zapadnom vojnom pomoći.

Prigožin je danas zahvalio onima, uključujući i u visokim krugovima, koji su izvršili pritiske i doneli odluke.

Slanje municije će „spasti stotine, čak hiljade života momaka koji brane svoju domovinu. Pružili ste im mogućnost da nastave da žive, rekao je Prigožin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.