Šefica Evropske centralne banke: Olaf Šolc će raditi predano za EU 1Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard rekla je da je uverena da će novi nemački kancelar Olaf Šolc raditi predano za jačanje i integraciju EU.

Dva i po meseca od izbora u Nemačkoj, socijaldemokrata Olaf Šolc danas preuzima dužnost kancelara, i vraća na vlast levi centar i definitivno zatvara 16-ogodišnju eru Angele Merkel.

„Uverena sam da će nova vlada pod njegovim vođstvom nastaviti da radi predano za promovisanje evropske integracije“, posebno za unapređenje Bankarske unije i tržišta kapitala, rekla je Lagard za današnje izdanje nemačkog ekonomskog dnevnika Handelsblat.

Francuskinja Lagard koja se često sretala sa Šolcom na evropskim i drugim međunarodnim skupovima je rekla da je uverena da će Šolc raditi „smireno, detaljno i usredsređeno“ kao i odlazeća konzervativna kancelarka Angela Merkel.

Poslanici Bundestaga, njih 736 izabrani na izborima 26. septembra treba danas tajnim glasanjem da izaberu Šolca.

Jedna od prvih odluka nove vlade predvođene Šolcom će biti određivanje novog predsecnika Nemačke savezne banke da nasledi Jensa Vidmana koji dao ostavku.

Vidman, uticajan član Saveta guvernera Evropske centralne banke kao predstavnik stroge monetarne politike napušta svoj položaj dosta ranije od isteka mandata i u ključnom trenutku za budućnost evropske monetarne politike.