Sejm nadglasao veto Senata i usvojio kontroverzni zakon o disciplinskim kaznama za poljske sudije 1

Sejm poljskog parlamenta je glasovima vladajuće stranke Pravo i Pravda, uz burne proteste opozicije, nadglasao večeras veto gornjeg doma poljskog parlamenta i omogućio tako da, nakon potpisa šefa države, stupi na snagu kontroverzni zakon.

Reč je o zakonu po kome sudije ubuduće mogu da budu kažnjene ako se kritikuju pravosudje i njegovu reformu, zbog koje je Poljska od 2017. u sporu sa EU oko valjanosti pravne države.

Za izmene Zakona o opštim sudovima i Vrhovnom sudu i nove disciplinske kazne glasala su 234 poslanika vladajućih konzervativaca Jaroslava Kačinjskog dok je protiv zakona bilo 211 poslanika, čak i poslanici inače provladine opozicije iz stranke Kukiz15.

Te izmene zakona odbacio je pre nedelju dana Senat poljskog parlamenta u kome većinu ima opozicija, na preporuku Venecijanske komisije Saveta Evrope koja je, nakon boravka u Varšavi na poziv Senata, ustanovila da te izmene mogu da pogoršaju probleme sa nezavisnošću poljskih sudija, jer o disciplinskim kaznama odlučuje novo odeljenje Vrhovnog suda izabrano po novim propisima a po volji vladajuće stranke.

Protiv izmena zakona, koje vide kao pokušaj vlasti da im zapuše usta su, 11. januara u Varšavi u nemom Maršu hiljadu toga, protestovale hiljade sudija i advokata a sa njima solidarno i sudije iz preko 20 članica EU i predstavnici  medjunarodnih pravosudnih organizacija i udruženja.

EK je, nakon preporuke Venecijanske komisije, najavila da će zatražiti od Suda pravde EU da izrekne hitno privremenu meru zamrzavanja rada Disciplinskog odeljenja Vrhovnog suda Poljske dok Sud EU ne odluči o tužbi protiv Poljske oko reforme Vrhovnog suda.

Predsednik Poljske Andžej Duda je odbio, još pre glasanja Senata prošle sedmice, preporuku Venecijanske komisije Saveta Evrope i apel potpredsednice Evropske komisije Vjere Jourove da parlament odbaci novi zakon o disciplinskim kaznama za sudije i poručio sa mitinga u Zvolenju da neće niko na stranim jezicima nametati Poljacima kako da vode svoje poslove.

„Mi Poljaci imamo pravo da sami odlučujemo o sebi i svojim pravima. Zbog toga smo se borili za demokratiju. Neće nama niko na stranim jezicima nametati kakav sistem ćemo imati u Poljskoj i kako ćemo voditi poljske poslove. Ovde jeste EU i jako nam je zbog toga drago. Ale pre svega ovde je Poljska“, kazao je poljski predsednik.

Poljska, zbog kontroverzne reforme pravosudja, koja je uz podržavljenje javnog tv i radio servisa i nacionalne agencije PAP izazvala najviše protesta Poljaka i spor sa EU, polako tone u pravni haos, pošto su danas tri stara odeljenja Vrhovnog suda, Gradjanska komora, Krivična komora i Komora rada, ukupno 60 sudija na nejavnoj sednici presudili da novo Disciplinsko odeljenje ne može biti sud ni po poljskim ni po zakonima EU jer su sve sudije u njemu izabrane od strane novog politizovanog Nacionalnog sudskog saveta.

Vrhovni sud je pozvao sudije novog Disciplinskog odeljenja, koje bi trebalo da kažnjavaju sudije po izmenama zakona kada ih potpiše predsednik Duda, da se uzdrže od sudjenja jer njihove presude i rešenja neće biti pravosnažna a isto važi i za sudije u opštim i vojnim sudovima koje je postavio novi sudski savet.

„Nacionalni sudski savet, koji je trebalo da garantuje da budu za sudije birani najbolji, ne funkcioniše. Nije moguće kontrolisati ga. Za pokušaj kontrole preti kazna. Kako možemo biti sigurni da će ljudi izabrani od strane takvog organa suditi kao nezavisni sud? Moramo to da proverimo ako želimo da budemo u EU“, kazao je danas jedan od sudija Vrhovnog suda Vlodjimjež Vrubel.

Ministarstvo pravde upozorilo je večeras, odmah posle presude tri odeljenja Vrhovnog suda, da će, čim predsednik Duda potpiše nove disciplinske kazne za sudije, biti zabranjeno da se osporava status sudija koje je, na predlog Nacionalnog sudskog saveta, imenovao šef države i time će, kako je saopštilo Ministarstvo presuda starog sastava Vrhovnog suda postati bespredmetna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.