Foto: EPA/ MICHAEL REYNOLDS

Predsedavajući odbora, republikanski senator Ričard Bur, saopštio je danas da je njegovo osoblje 14. meseci „razmatralo izvore, metode i analitički rad, i da nema razloga da se osporavaju zaključci obaveštajne zajednice“, prenosi Glas Amerike.

Vodeći demokrata u odboru, senator Mark Vorner, pozdravio je rad obaveštajne zajednice i poručio da su „ruska nastojanja bila sveobuhvatna i sofisticirana i da ih je naložio Vladimir Putin da bi pomogao Trampu, a naneo štetu Hilari Klinton“.

Saopštenje senatskog odbora u suprotnosti je sa nalazima obaveštajnog odbora Predstavničkog doma, koji je prošlog meseca saopštio da obaveštajne agencije „nisu koristile odgovarajuće analitičke metode“ u proceni namera ruskog predsednika Putina.

Članovi tog odbora saopštili su da su saglasni da je Putin želeo da nanese štetu Hilari Klinton, ali da to ne znači da je želeo da pomogne Trampu.

Lideri senatskog odbora su posle pretresa sa bivšim obaveštajnim zvaničnicima, koji je bio zatvoren za javnost, saopštili da nastavljaju istragu ruskog mešanja u američke izbore.

Rusija je više puta demantovala te optužbe.