Severna Koreja ispalila osam balističkih projektila 1Foto: EPA/KCNA (Arhivska)

Severna Koreja je u nedelju ispalila osam balističkih projektila kratkog dometa prema moru kod svoje istočne obale, dan nakon što su Južna Koreja i Sjedinjene Države okončale zajedničke vojne vežbe.

U vežbama je prvi put u više od četiri godine učestvovao i američki nosač aviona.

Najmanje osam projektila ispaljeno je iz područja Sunan u severnokorejskom glavnom gradu Pjongjangu, saopštio je štab Južne Koreje.

Japanski ministar obrane Nobuo Kishi takođe je rekao da je Severna Koreja ispalila više projektila i da se taj čin „ne može tolerisati“. Na brifingu je rekao da je barem jedan projektil imao promenljivu putanju, što ukazuje da bi mogao manevrisati kako bi izbegao raketnu obranu.

Američko indo-pacifički štab je u sapštenju naveo da je višestrukim lansiranje balističkih projektila Severne Koreje naglasila destabilizujući učinak svog programa ilegalnog naoružanja, ali da događaj nije predstavljao neposrednu pretnju.

Specijalni predstavnik SAD-a Sung Kim sastao se u petak u Seulu sa svojim južnokorejskim i japanskim kolegama Kimom Gunnom i Funakoshijem Takehirom kako bi se pripremio za „sve nepredviđene situacije“ tokom naznaka da se Severna Koreja sprema da sprovede nuklearni test prvi put od 2017. godine.

Vašington je Pjongjangu vrlo jasno dao do znanja da je otvoren za diplomatiju, rekao je Kim tokom posete, ističući da je voljan razgovarati o stvarima koje su od interesa za Pjongjang, poput ublažavanja sankcija.

Prošle sedmice Sjedinjene Države pozvale su na dodatne sankcije UN-a Severnoj Koreji zbog njenih lansiranja balističkih projektila, ali su Kina i Rusija stavile veto na predlog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.