Severna Koreja ispalila sumnjivu raketu u more 1Foto: How Hwee Young/EPA

Severna Koreja ispalila je danas neidentifikovanu raketu u svoje istočne vode, saopštile su južnokorejska i japanska vojska.

Najnovije lansiranje usledilo je nakon što je severnokorejski lider Kim Džong Un na konferenciji vladajuće stranke prošle nedelje obećao da će dalje jačati vojnu sposobnost.

Generalštab Južne Koreje saopštio je da je Severna Koreja ispalila projektil ka svojim istočnim vodama u sredu ujutro, ne navodeći više detalja.

Ni japansko ministarstvo odbrane nije u saopštenju navelo detalje. Rečeno je samo da je Severna Koreja ispalila nešto što je verovatno bila raketa.

Severna Koreja testirala je seriju novorazvijenog oružja septembra i novembra prošle godine, uključujući rakete sa nuklearnom sposobnošću.

Pojedini eksperti kažu da Severna Koreja vrši pritisak na svoje rivale da je prihvate kao nuklearnu državu i da ublaže međunarodne sankcije toj zemlji.

Bajdenova administracija je više puta ponavljala da je otvorena za nastavak nuklearne diplomatije sa Severnom Korejom „bilo gde i bilo kada“ bez preduslova.

Sever je do sada odbijao takve pokušaje, rekavši da neprijateljstvo SAD ostaje nepromenjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.