Foto: EPA-EFE/KEVIN LIM / (arhiva)

Prošle godine je na Trgu Kim Il Sung u Pjongjangu, prema severnokorejskim podacima, prisustvovalo 100.000 ljudi. Severna Koreja je tada izdala i specijalne antiameričke poštanske marke.

Danas, međutim, prvi put posle više godina nije bilo takvog skupa, preneo je AP.

Skupom s podignutim pesnicama, mahanjem zastavama i uzvikivanjem slogana počinje mesec antiameričkih događaja koji imaju za cilj jačanje jedinstva. Događaji kulminiraju 27. jula, koji Severna Koreja obeležava kao Dan pobede u otadžbinskom oslobodilačkom ratu.

Zvaničnici Severne Koreje nisu imali zvaničan komentar na odluku da ove godine neće biti skupa.

Severna Koreja je primetno ublažila antiameričku retoriku poslednjih nekoliko meseci kako bi poboljšala atmosferu uoči pregovora u Singapuru održanih 12. juna. Mediji u toj zemlji su ispunjeni izveštajima, fotografijama i video snimcima sa samita.

Istorijski samit: Velike nade i otvorena pitanja Izveštaj u dokumentarnom stilu dug 42 minuta emitovan dva dana posle samita više puta je ponovo prikazivan, pa sada ima malo državljana te zemlje koji nisu upoznati s promenom. Ta emisija je za mnogo Severnokorejce bila i prva prilika da vide kako izgleda Tramp.

Zasad nema mnogo reči o onome za šta je Vašington ponajviše zainteresovan – denuklearizaciju, ali se značajno manje spominje potreba za nuklearnim oružjem u odnosu na prošlu godinu.

AP navodi da će Severnoj Koreji biti teško da se oslobodi antiameričke propagande, pošto su Korejski rat, uništavanje zemlje delovanjem SAD i drugih zemlja i dalje glavni deo obrazovnog programa u toj zemlji.

Negativni portreti Amerikanaca kao nosatih čudovišta su uobičajeni u osnovnim školama i vrtićima, a opomene da se bude oprezan na američku agresiju, prevaru i brutalnost su osnovna poruka udžbenika. Antiamerički slogani se i dalje mogu videti u Pjongjangu i širom zemlje, mada više nisu toliko brojni.

I dok je ublažila kritike aktuelne administracije u Vašingtonu, Severna Koreja je pojačala napade na „kapitalističke vrednosti“, što bi trebalo da bude upozorenje da njene diplomatske aktivnosti ne znače da je spremna da se odrekne socijalističkih ideala, navodi AP.