Severna Koreja preti "supermoćnim preventivnim napadom" 1Foto: How Hwee Young/EPA

Severnokorejski državni mediji upozorili su Sjedinjene Američke Države da bi Pjongjang mogao da izvrši „supermoćni preventivni napad“.

Kako javlja N1, ovo upozorenje došlo je nakon što je američki državni tajnik Reks Tilerson izjavio da SAD razmatra načine za vršenje pritiska na tu zemlju zbog njenog nuklearnog programa. Američki predsednik Donald Tramp zauzeo je oštar stav prema severnokorejskom vođi Kim Džong Unu, koji je odbacio savete svoje jedine velike saveznice Kine i nastavio da radi na nuklearnim i raketnim programima usprkos sankcijama Saveta bezbednosti UN.

„U slučaju pokretanja našeg supermoćnog preventivnog napada, u potpunosti i trenutno će biti uništene i pretvorene u pepeo ne samo američke imperijalističke invazijske snage u Južnoj Koreji i okolnim područjima, nego i Sjedinjene Države“, objavio je Rodong Sinmun, službeno glasilo severnokorejske vladajuće Radničke stranke, a prenosi N1.

Severna Koreja redovno preti uništenjem Japanu, Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama i ne odustaje od svoje ratobornosti ni nakon neuspešnog ispaljivanja rakete u nedelju, dan nakon što je na vojnoj paradi pokazala svoje balističke rakete. Ministarstvo odbrane je saopštilo da američke i južnokorejske vazdušne snage održavaju godišnje vojne vežbe, kodnog naziva Max Thunder, do 28. aprila. Severna Koreja takve vežbe uobičajeno naziva pripremama za invaziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.