Foto: EPA/KCNA

Pjongjang tvrdi da je testiranje bilo uspešno i značajno u cilju kompletiranja programa nuklearnog oružja i da nije bilo curenja radijacije.

Premijer Japana, Šinzo Abe, rekao je da bi još jedan nuklearni test Severne Koreje bio neprihvatljiv. Glavna meteorološka agencija Japana saopštila je da potresi koji su zabeleženi jutros u Severnoj Koreji po snazi prevazilaze ranija nuklearna testiranja najmanje 10 puta.

„Magnituda današnjeg potresa iznosila je 6,1, što je najmoćniji potres koji je zabeležen u severoistočnom delu Severne Koreje do danas. Uzimajući u obzir i moguće greške, sadašnji potresi po snazi prevazilaze ranije potrese najmanje 10 puta“, izjavio je predstavnik japanske meteorološke agencije.

Foto: EPA/JEON HEON – KYUN

Japan i Južna Koreja smatraju da je zemljotres veštački izazvan i da se radi o nuklearnom testiranju.

Severna Koreja je ranije saopštila da je razvila još naprednije nuklearno naoružanje — hidrogensku bombu koja može da bude stavljena na novu interkontinentalnu balističku raketu. 

Kako je prenela zvanična severnokorejska agencija KCNA, Kim Džong Un izvršio je inspekciju hidrogenske bombe, preneo je Rojters.

Snaga te hidrogenske bombe može da iznosi više stotina kilotona i može da bude detonirana na visokim nadmorskim visinama. Ona je napravljena od komponenata domaće proizvodnje, što omogućava zemlji da izradi koliko god nuklearnog oružja želi, tvrdi KCNA. KCNA prenosi izjavu Kima da su „sve komponente hidrogenske bombe 100 odsto domaće proizvodnje“.

OSUDE ŠIROM SVETA

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Severnu Koreju da prekine „pogrešne“ akcije, pošto je Pjongjang objavio da je uspešno testirao hidrogensku bombu, prenosi Srna. Predsednik Južne Koreje Mun Džae-un zatražio je „najstrožu kaznu“ za Severnu Koreju, uključujući i nove sankcije UN.

Kinesko ministarstvo navodi da se Kina odlučno protivi potezima Severne Koreje, snažno ih osuđuje i poziva tu zemlju da poštuje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Predsednik Južne Koreje zatražio je da budu sprovedene „sve diplomatske mere, među kojima i sankcije Saveta bezbednosti UN kako bi Severna Koreja bila u potpunosti izolovana“, saopštio je njegov kabinet.

I ruske vlasti ocenile su da nova nuklearna proba Severne Koreje „zaslužuje najveću osudu“ pozivajući istovremeno na smirenost.

„Poslednja demonstracija prezira Pjongjanga predstavlja kršenje zahteva izraženih u ranijim rezolucijima Saveta bezbednosti UN kao i međunarodnog prava i zbog toga zaslužuje najveću osudu“, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

U tekstu se dodaje da je „od imperativnog značaja ostati smiren i uzdržati se od bilo kakvih aktivnosti koje bi dovele do nove eskalacije“.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je međunarodnu zajednicu da „najodlučnije osudi“ novu nuklearnu probu Severne Koreje koja „ugrožava mir i bezbednost“.

„Makron najsnažnije osuđuje novu nuklearnu probu Severne Koreje nakon niza testiranja balističkih raketa što ukazuje na želju Pjongjanga da ponovo ugrozi mir i međunarodnu bezbednost“, navodi se u saopštenju Jelsijeske palate. Francuski predsednik je pozvao članice Saveta bezbednosti UN da brzo reaguju na novo kršenje međunarodnog prava i dodao da takvu „jasnu i ujedinjenu reakciju“ očekuje i od Evropske unije.

Američki predsednik Donald Tramp danas je, posle najnovije nuklearne probe koju
je izvela Severna Koreja, upitan da li bi napao tu zemlju odgovorio:“Videćemo“, javlja AP. U svojim ranijim tvitovima, američki predsednik je pisao da su razgovori o smirivanju beskorisni. „Oni razumeju samo jednu stvar!“, naveo je Tramp, ne obrazlažući taj stav. Tramp je na tviteru napisao i da SAD razmatraju mogućnost potpunog obustavljanja trgovine sa bilo kojom zemljom koja posluje sa Severnom Korejom.

Pet puta jača od one na Nagasaki

Hidrogenska bomba koju je danas testirala Severna Koreja pet puta je snažnija od one bačene na Nagasaki 9. avgusta 1945. godine kada je poginulo 74.000 ljudi, piše „Bi-Bi-Si“.