Si nakon razgovora sa kubanskim predsednikom: Posvećenost Kine dugoročnom prijateljstvu sa Kubom se neće promeniti 1Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Predsednik Kine i generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) Si Đinping razgovarao je danas u Pekingu da predsednikom Kube i prvim sekretarom Centralnog komiteta Komunističke partije Kube Migelom Dijas-Kanelom Bermudesom.

Si je rekao da je Dijas-Kanel prvi šef jedne latinoameričke i karipske države kojeg je Kina primila od 20. Nacionalnog kongresa KP Kine održanog prošlog meseca, što u potpunosti pokazuje posebno prijateljstvo dve zemlje i dve partije, prenela je Sinhua.

„Kuba je prva zemlja na zapadnoj hemisferi koja je uspostavila diplomatske odnose sa Narodnom Republikom Kinom. Naše veze su postale primer solidarnosti i saradnje socijalističkih zemalja, kao i primer iskrene uzajamne pomoći zemalja u razvoju“, rekao je Si.

Nakon predstavljanja ključnih rezultata 20. Nacionalnog kongresa KPK, Si je naglasio da će KPK ujediniti i voditi kineski narod da unapredi podmlađivanje kineske nacije na svim frontovima kineskim putem ka modernizaciji.

„Bez obzira na to kako se međunarodna situacija može promeniti, posvećenost Kine dugoročnom prijateljstvu sa Kubom se neće promeniti. Odlučnost Kine da podrži Kubu u težnji za socijalizmom se neće promeniti. Volja Kine da radi sa Kubom na zaštiti međunarodne pravičnosti i pravde i suprotstavlja se hegemoniji i politici moći se neće promeniti“, rekao je Si.

Si je rekao da će Kina nastaviti da čvrsto podržava Kubu u odbrani njenog nacionalnog suvereniteta i suprotstavljanju spoljnom mešanju i blokadi, dodajući da je Kina spremna da radi sa Kubom na implementaciji Globalne razvojne inicijative i Inicijative za globalnu bezbednost i da zajedno promovišu svetski mir i razvoj, prenosi kineska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari