Sirija: Ekstremistička grupa Islamska država ubila 9 boraca, 30 mrtvih od ponedeljka 1Foto: EPA-EFE/MUHAMMAD SADIQ

Devet boraca poginulo je u istočnoj Siriji u napadu koji je izvela ekstremistička grupa Islamska država (IS), saopštila je u danas Sirijska opservatorija za ljudska prava (OSDH).

Ukupno 30 sirijskih vojnika i savezničkih boraca ubijeno je u ofanzivama grupe od ponedeljka, saopštila je nevladina organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji.

Borbe su u ponedeljak izbile nakon što je grupa Islamska država napravila zasedu autobusu koji je prevozio redovne vojnike i savezničke borce na pustinjskom putu izmedju gradova Rake i Homsa.

U napadu, koji je jedan od najsmrtonosnih ove godine, život je izgubilo 15 osoba.

Četiri vojnika ubijena su u juče u drugoj zasedi grupe u blizini vojnog aerodroma Dumejr (istočno od Damaska), a dvojica su poginula ranije ove nedelje u regionu Rake.

Sedam džihadističkih boraca takodje je poginulo u „nasilnim sukobima“ koji su se desili juče izmedju režimskih snaga podržanih ruskim napadima i Islamske države u provinciji Raka.

Samoproglašeni kalifat Islamske države proglašen je poraženim u martu 2019. u Siriji, ali ćelije ultraradikalne grupe nastavljaju da vrše napade na vladine i kurdske snage, posebno u pustinji.

Rat u Siriji odneo je oko 500.000 života, razorio infrastrukturu zemlje i raselio milione ljudi od njegovog izbijanja 2011. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.