Skaka: Informativni centar Haškog tribunala u Većnici 1Foto: Facebook /Abdulah Skaka

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka razgovarao je danas u Hagu, na odvojenim sastancima, sa sudijama tribunala Carmelom Agiusom i Teodorom Meronom, predsednikom Medunarodnog residualnog mehanizma za medunarodne krivične sudove o funkcionisanje Informativnog centra Haškog suda u Sarajevu.

 

Skaka je ukazao za istorijski značaj i ulogu Haškog tribunala i istakao da je za ceo region od suštinske važnosti proces pomirenja.

Memorandumom o razumevanju izmedu Tribunala u Hagu i Grada Sarajeva potpisanim 29. novembra 2016. godine osniva se Informativni centar.

Centar će biti smešten u Većnici, a njegov mandat je da pruži javnosti, direktan i siguran elektronski pristup svim javno dostupnim spisima Tribunala i arhivskom materijalu sadržanom u onlajn bazama podataka tog suda.

„Centar neće biti samo čuvar arhiva Haškog tribunal. Ova institucija će imati edukativnu, istraživačku, muzejsku, arhivsku i izdavačku funkciju“, rekao je Skaka.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da Tribunal svom Informativnom centru u Sarajevu pokloni sudnicu u kojoj se godinama sudilo ratnim zločincima, koja će biti prenesena u Većnicu gde će posetioci moći da detaljnije pogledaju u kakvoj je sudnici suđeno za najteže zločine u ratu u BiH.

Zvanično otvaranje Informacionog centra biće početkom 2018. godine, prenosi klix. ba.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.