Slovačka starijima od 60 godina nudi vaučer od 500 evra ako se vakcinišu 1Slovačka zastava Foto: shutterstock

Vlada Slovačke predložila je danas plan da se osobama starijim od 60 godina da vaučer u iznosu od 500 evra ukoliko se vakcinišu protiv korona virusa, saopštio je ministar finansija te države Igor Matovič.

U državi koja ima 5,5 miliona stanovnika, do sada je u potpunosti vakcinisano samo 46,1 odsto građana.

Ta mera, koju je najavio Matovič, trebalo bi da poveća stopu vakcinacije, koja je među najnižima od država EU, ali je vladajuća koalicija u Slovačkoj podeljena po pitanju novog plana, prenosi Radio-televizija Crne Gore pozivajući se na agencije AP i Mina.

Stranka Sloboda i solidarnost usprotivila se tom predlogu vlade i navela da je spremna da podrži vaučer u iznosu od 150 evra.

Navodi se da će predlog zakona ići na izglasavanje u parlament, a biće potrebna i podrška opozicije kako bi se usvojio taj plan.

Vaučer u iznosu od 500 evra, mogao bi da se iskoristi u restoranima, kafićima, hotelima ili za kupovinu karata za sport, pozorište, bioskop, izložbe ili koncerte. Takođe bi mogao da se iskoristi za plaćanje usluga frizera ili fitnes centara.

Matovič je rekao da će novac od države značiti i “stotine miliona evra dodatne pomoći za sektore koji su najteže pogođeni pandemijom” zbog vladinih mera ograničenja.

Ministarstvo finansija procenjuje da bi za tu meru podrške građanima trebalo izdvojiti oko 500 miliona EUR.

Slovačka je prošlog četvrtka ušla u dvonedeljni “lokdaun”, koji važi širom države pošto su infekcije korona virusom dostigle rekordne nivoe.