Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Odgovarajući na pitanja poslanika na sednici spoljnopolitičkog odbora parlamenta, Cerar je rekao da poseta Putina Beogradu u vreme kada su se u toj državi odr žavali prostestu protiv Vučićeve vlade, postavlja dilemu da li je Srbija ozbiljna u svojoj evropskoj orijentaciji.

Kako je prenela Slovenačka agencija STA, Cerar je upozorio da jačanje političke i ekonomske saradnje Srbije s Rusijom i proteste protiv vlade u Beogradu, unutrašnje prilike koje su na rubu političke krize i onemogućavaju delotvorno sprovođenje reformi koje su potrebne na putu Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

Od Srbije se, prema rečima Cerara, očekuje da se jasno i odlučno izjasni da li još čvrsto stoji na europskom putu, da li je spremna urediti odnose s Kosovom i da li želi biti „činilac stabilnosti i mira na Balkanu“.

Cerar je potvrdio da će početkom iduće sedmice posetiti Beograd slovenački predsednik Borut Pahor i da veruje da će Pahor koji podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju ta pitanja načeti u razgovoru sa svojim domaćinom Vučićem i o tome u Ljubljanu doneti sveže informacije.

Delo piše da bi se Pahor u Beogradu, možda mogao sastati i s predstavnicima opozicije Srbije, ali uz napomenu da za sada o tome nema nikakve zvanične potvrde.

Povezani tekstovi