Slučaj Dragičević tapka u mestu 1Foto: BETAPHOTO/ LJILJANA KOVAČEVIĆ

Na godišnjicu ubistva sina, na Tviter nalogu oglasio se Davidov otac Davor Dragičević koji je emotivnom porukom obećao sinu „da će doći pravda za njega“.

Članovi grupe „Pravda za Davida“ pokušali su da na Trgu Krajine izvedu performans koji bi simbolizovao Davidovu otmicu na tom mestu, ali ih je u tome sprečila policija. Nedugo nakon što se nekoliko članova grupe našlo na Trgu Krajine, na to mesto stiglo je više policijskih automobila, a policija je zatražila od okupljenih da se raziđu.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je njegovo ubistvo planirano i da su u njegovoj otmici i egzekuciji učestvovali i pojedini pripadnici MUP RS. Banjalučki novinar Slobodan Vasković, koji od početka prati slučaj, u razgovoru za Danas početkom godine kazao je da vlast u Republici Srpskoj štiti „pojedine pripadnike policije koji su učestvovali u ubistvu Davida Dragičevića te zbog toga taj slučaj do dan danas nije ni rešen“. Vasković tvrdi da je „očito da imamo zločinačku organizaciju MUP-a RS, unutar pravosuđa, unutar politike i Milorad Dodik, jer je i sam deo toga, ne sme smeniti ministra policije Dragana Lukača.

U osvrtu na godišnjicu Davidovog ubistva, banjalučki novinar u svom blogu piše da je „ubistvo Davida Dragičevića naručeno“. „Ubistvo Davida pokazalo je koliko duboke korene je uhvatila Pravosudno-policijska mafija, koja štiti naručioce ubistva, ubice i njihove saučesnike i ne dozvoljava da se oni privedu pravdi“. Kako Vasković navodi, ključne osobe tog „kartela su Milan Tegeltija, predsednik Predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta, Miodrag Bajić, zamenik Republičkog tužioca RS, Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS i njegov savetnik Darko Ilić“. Vasković takođe proziva još jedan broj tužilaca i policijskih funkcionera.

Značajno je istaći, piše on, da je ogromna većina video zapisa sa nadzornih kamera „iz kobne noći, kada je David otet, potom mučen, kasnije i ubijen, nestala i uništena“. Posmrtni ostaci Davida Dragičevića su 12. marta ove godine ekshumirani i, po zahtevu roditelja, ponovo sahranjeni u Austriji prošlog petka.

Dodik: Tužilaštvo da završi posao

Glavni okružni javni tužilac Želimir Lepir rekao je za Srnu da tužilaštvo preduzima sve potrebne i odgovarajuće istražne radnje kako bi istraga u vezi sa ubistvom Davida Dragičevića bila što pre okončana „otkrivanjem izvršilaca krivičnog dela i rasvetljavanjem činjenica i okolnosti pod kojima je ono izvršeno“. „Tužilaštvo sprovodi istragu u krivičnom predmetu protiv više NN lica zbog krivičnog dela ubistvo iz člana 124 stav 1 Krivičnog zakonika Republike Srpske počinjeno na štetu Davida Dragičevića iz Banjaluke. S obzirom na to da se predmet nalazi u fazi istrage, u interesu iste ne možemo saopštiti više informacija“, naveo je Lepir u pisanom odgovoru.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da tužilaštvo konačno mora da završi svoj posao u vezi sa istragom o stradanju Dragičevića. „Pružili smo široku podršku institucijama vlasti, pre svega tužilaštvu i policiji, da sprovedu istragu. Tužilaštvo je jedino nadležno za to“.