Smene u vrhu ukrajinske vojske 1Phozo: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smenio je danas načelnika Generalštaba Sergeja Kornijčuka i komandanta Združenih snaga u Donbasu Vladimira Kravčenka, navodi se u ukazu koji je objavljen na sajtu kancelarije predsednika.

Novim ukazom Zelenski je na dužnost načelnika Generalštaba imenovao Sergeja Šaptalu, koji je ranije bio komandant snaga operativne komande „Zapad“ u Donbasu, dok je general-pukovnika Vladimira Kravčenka zamenio Aleksandar Pavluk, preneo je Sputnjik.

Zelenski je izjavio da od novog komandanata Generalštaba i Združenih snaga u Donbasu očekuje sistematičniji rad.

Trenutno se u svetu odvija munjevita transformacija snaga i sredstava za vođenje rata. Naši vojnici moraju biti spremni za maksimalno efikasno izvršavanje zadataka u svim uslovima. Nakon sprovedenih rotacija i zamene komandanata i rukovodilaca, kako u vojsci tako i u Ministarstvu odbrane, očekujem sistematičniji rad i da svaki vojnik shvata perspektive razvoja Oružanih snaga u celini, saopštio je Zelenski.

U saopštenju se ističe da je Zelenski skrenuo pažnju komandantima svih nivoa u Oružanim snagama i rukovodiocima u sferi odbrane i u bezbednosnom sektoru da je neophodno intenzivirati realizaciju zadataka usmerenih na modernizaciju ukrajinske vojske i pripremu vojnika za zaštitu zemlje „u uslovima savremenog rata“.

Ranije je Zelenski smenio glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Ruslana Homčaka i ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsena Avakova.