Smenjena liderka Mjanmara Su Ći osuđena na još šest godina zatvora 1EPA-EFE/HEIN HTET

Smenjena liderka Mjanmara Aung San Su Ći proglašena je krivom po još tačaka optužnice za korupciju i dodeljena joj je kazna od još šest godina zatvora, piše Skaj njuz.

Suđenje u zemlji koju vodi vojska održano je iza zatvorenih vrata, a njenim advokatima je na osnovu naredbe sudije zabranjeno da otkrivaju informacije o sudskom postupku.

Su Ći (77) je u pritvoru od februara prošle godine kada je vojska u državnom udaru preuzela vlast.

Sud je danas smenjenu liderku proglasio krivom u četiri parnice u vezi s korupcijom, rekao je za novinsku agenciju Rojters izvor koji je upućen u postupak.

Su Ći je proglašena krivom za zloupotrebu fondova Dav Kin Kji fondacije, organizacije za promociju zdravlja i obrazovanja koju je ona osnovala, da bi sagradila kuću i iznajmljivanje državnog zemljišta ispod tržišne cene.

Ona negira sve optužbe i očekuje se da njeni advokati ulože žalbu.

Su Ći je na ranijim suđenjima već bila osuđena na 11 godina zatvora pod optužbama za, između ostalog, podsticanje pobune i za korupciju nakon što je vojska smenila njenu izabranu vladu i stavila je u pritvor u februaru 2021.

Analitičari tvrde da brojne optužbe protiv nje i njenih saveznika predstavljaju pokušaj da se legitimizuje preuzimanje vlasti vojske dok su nju sklonili iz politike dok vojska sledeće godine ne održi izbore koje je obrćala.

I ostali visoki članovi njene Nacionalne lige za demokratiju (NLD) i njene vlade su takođe uhapšeni i stavljeni u pritvor.

„Ovo je veliki napad na njena prava i deo je kampanje da se ona i NLD zauvek pokopaju“, rekao je Fil Robertson, zamenik direktora za Aziju u Hjuman rajts voču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.