Španija smenila šeficu obaveštajne službe zbog skandala s prisluškivanjem 1Foto: Shutterstock

Vlada Španije je danas smenila diektorku obaveštajne službe, Pas Esteban, zbog ilegalng prisluškivanja telefona političara, među kojima i premijera i nekolicine pristalica otcepljenja Katalonije.

Nacionalni obaveštajni centar (CNI) je kritikovan zbog svoje uloge u špijunaži katalonskih separatista i jer mu je trebalo godinu dana da otkriju da je, moguće neka strana sila, „probila“ telefone premijera i vodećih zvaničnika odbrane i bezbednosti, tako što je u njihove telefone ubacila špijunski softver „Pegasus“ za praćenje i prikupljanje podataka.

Ministarka odbrane Margarita Robles, i sama meta prisluškivanja, objavila je posle sastanka kabineta da će Pas Esteban biti smenjena sa položaja direktorke CNI i da će na njeno mesto doći Esperansa Kasteleiro koja je u službi već 40 godina.

Esteban je prošle nedelje tokom saslušanja u parlamentarnom odboru priznala da je CNI uz sudsku dozvolu prisluškivala telefone nekoliko katalonskih separatista.

Levičarska vlada premijera Pedra Sančesa, pošto je manjinska, mora da se u parlamentu oslanja na glasove katalonskih separatističkih partija koje su zapretile da će otkazati podršku ukoliko Vlada ne prihvati odgovornost za prisluškivanje.

Vodja opozicionih konzervativaca, predsednik Narodne partije Alberto Nunjes Fejho, kritikovao je smenjivanje direktorke Esteban kao „monstruozno“ jer premijer „glavu direkorke CNI nudi separatistima, dodatno slabeći državu radi sopstvenog opstanka“.

Gabrijel Rufijan, portparol katalonske stranke ERC, rekao je da smenjivanje Esteban nema veze sa smirivanjem separatista, već da je u ovakvom slučaju logično preuzimanje odgovornosti.

U izveštaju organizacije za digitalna prava Sitizen leb (Citizen Lab), sa sedištem u Kanadi, navodi se da je prisluškivanje počelo još u drugoj polovini 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari