Sančez: Španski ombudsman da istraži seksualno zlostavljanje koje su počinili sveštenici 1Foto: EPA-EFE/ Biel Alino

Španski premijer traži od ombudsmana da pokrene prvu zvaničnu istragu o detaljima seksualnog zlostavljanja koje je počinilo rimokatoličko sveštenstvo.

Odluku premijera Pedra Sančeza, lidera španske Socijalističke partije, preneo je danas španski list El Pais, a vlada je potvrdila Asošiejted presu.

Predlog da ombudsman Angelo Gabilondo vodi istragu dolazi nekoliko dana nakon što su španski poslanici napravili prvi korak ka otvaranju parlamentarne istrage o pitanju seksualnog zlostavljanja u crkvi.

Telo koje predstavlja španske biskupe odbilo je otvaranje sveobuhvatne istrage. Umesto toga pozvalo je žrtve da nasilje prijave kancelarijama koje su osnovane u eparhijama.

Konačno zeleno svetlo za parlamentarni odbor zavisi od glasanja koje se očekuje ovog meseca, a ako se to desi Gabilondo bi bio zadužen za sastavljanje izveštaja na osnovu nalaza nezavisnog istražnog odbora.

Profesor filozofije Gabilondo, 72, imenovan je za ombudsmana u novembru, bio je ministar obrazovanja od 2009. do 2011. u vladi koju su predvodili socijalisti i široko je poštovan čak i među većinom njegovih desničarskih rivala i smatra se figurom konsenzusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.