Španski premijer pozvao zvaničnike i zaposlene u privatnom sektoru da skinu kravate i uštede struju 1Pedro Sančes Foto: Eduardo Parra/Europa Press via AP

Španski premijer Pedro Sančes (Sanchez) pozvao je danas državne zvaničnike i zaposlene u privatnom sektoru u Španiji da smanje potrošnju električne energije tako što neće nositi kravate.

„Želeo bih da primetite da ne nosim kravatu. To znači da svi možemo da uštedimo električnu energiju“, rekao je Sančez na konferenciji za medije, na kojoj je podneo izveštaj o radu vlade.

On je uputio poziv ministrima i državnim zvaničnicima da „ne nose kravatu, ako to nije beophodno“, ali nije objasnio kako se time štedi struja.

Španski premijer je na konferenciju došao bez kravate, u beloj košulji i plavom sakou.

Duže od mesec dana, vreme u Španiji je vrlo toplo. U pojedinim krajevima zemlje, temperatura vazduha prešla je 40 stepeni, a vlasti su apelovale na građane da ne koriste klima uređaje više nego što je potrebno, kako bi umanjili troškove snabdevanja strujom.

Španija je prošlog meseca odobrila paket ekonomske pomoći koji vredi više od devet milijardi evra.

Paket obuhvata i umanjenje poreza na troškove korišćenja električne energije i jednokratnu uplatu od 200 evra osobama sa niskim prihodima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.