Spasioci pronašli preživelog u rudniku uglja u Sibiru 1Foto: Governor of Kemerovo region press office photo via AP

Spasioci su pronašli jednu preživelu osobu u sibirskom rudniku uglja gde se pretpostavlja da su desetine rudara mrtvi nakon razorne eksplozije metana, saopštio je danas visoki lokalni zvaničnik.

Preživeli je pronađen u rudniku Listvjažnaja u jugozapadnom Sibiru i  „prebačen je u bolnicu“, objavio je Sergej Civiljov, guverner Kemerovske oblasti u kojoj se nalazi rudnik, na društvenoj mreži Telegram.

Nije naveo identitet osobe i gde je tačno pronađena.

Spasioci su pronašli još šest tela pa je broj poginulih povećan na 20, a 31  osoba se i dalje vodi kao nestala.

Nekoliko sati nakon eksplozije spasioci su pronašli 14 tela, ali su bili primorani da obustave potragu zbog velike koncentracije metana i ugljen-monoksida.

Prema podacima ruskog Ministarstva za vanredne situacije, u rudniku je u trenutku eksplozije bilo 287 rudara, spaseno je njih 239.

Lekarsku pomoć su zatražile 63 osobe, rekli su zvaničnici Kemerova.

Nesreća u rudniku Listvjažnaja je najveća u Rusiji posle dve eksplozije koje su se dogodila 2010, u rudniku Raspadskaja u istoj toj oblasti, Kemerovo, kada je poginula 91 osoba.

Regionalni zvaničnici proglasili su trodnevnu žalost.

Ruski istražni komitet pokrenuo je krivičnu istragu o požaru zbog kršenja bezbednosnih propisa, a direktor rudnika i dva menadžera su privedeni.