Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Portparol slovenačkog stalnog predstavništva pri Evropskoj uniji potvrdio je da je slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova primilo notu mađarske ambasade u vezi sa naslovnom stranom Mladine.

Slovenačko ministarstvo je odgovorilo Mađarskoj da striktno poštuje slobodu govora i štampe i da se nikada ne bi mešalo u uređivačku politiku nijednog medija, istakao je portparol. Mladina je, kako navodi Politiko, pisala o mešanju Orbanove stranke Fides u slovenačku politiku, uključujući poteze pojedinaca povezanih sa Fidesom koji ulažu u medije u Sloveniji u saradnji sa svojim političkim saveznicima, opozicionom Slovenačkom demokratskom partijom.

Posle suspenzije Fidesa iz članstva Evropske narodne partije, Mladina je na naslovnoj strani prikazala Orbana kako nacistički salutira. Orban je okružen liderom slovenačkog SDS Janezom Janšom i još dvojicom poslanika iz te zemlje Milanom Zverom i Brankom Grimsom.

Mađarski državni sekretar za međunarodne odnose Zoltan Kovač napisao je da je za urednike u izdavačkom kolegijumu Mladine nacista svako ko se usprotivi imigraciji i ko se zalaže za hrišćansku kulturu. U mađarskoj noti navodi se da je Ambasada Mađarske čvrsto ubeđena da Mladina prekoračuje principe slobode štampe i slobode izražavanja, a zahteva se i da slovenačko resorno Ministarstvo spreči slične incidente.

Povezani tekstovi