Srbija nije izuzetak: Lažne dojave o bombama i u BiH, Hrvatskoj, Rumuniji i Crnoj Gori 1Sarajevo Foto: Jelena Diković/Danas

Dojave o bombama, na sreću lažne, nisu specijalnost Srbije. Bilo ih je i u komšiluku, ali očigledno značajno manje.

Zagrebačka policija je 22. aprila dobila dojavu da su u šoping-centru Arena postavljene dve bombe. Po standardnom proceduri, Arena je ispražnjena, pregledana i pokazalo se da je dojava lažna.

U večernjim satima Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je 24. marta dojavljeno kako su u tri policijske stanice u gradu postavljene bombe. Opštinski sud u Sarajevu je tri dana zaredom, 10, 11 i 12.maja dobio dojave o lažnim bombama. Klix.ba je javio da je prva dva dana zbog lažnih dojava o bombama odloženo više od 400 ročišta.

Po pravilu policija retko pronalazi osobe koje lažno prijavljuju podmetanje bombi, ali se u BiH to desilo. Kantonalni sud u Zenici je prošlog meseca dobio tri dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi. Za te dojave zenička policija je optužila H.M, rođenog 1988. godine, iz Doboj Juga.

Navedena osoba je dok se nalazila na izdržavanju zatvorske kazne u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa Zenica, sa telefonske govornice 15. aprila 2022. godine, u 08.25, kao i dana 21. aprila 2022. godine, u 11.07, pozvala broj centrale Kantonalnog suda u Zenici i lažno prijavila da je u sudu postavljena bomba, dok je 1. aprila 2022. godine, putem druge osobe dogovorila da lažno prijavi da je u zgradi suda postavljena bomba.

Banjalučka policija je 7.aprila saopštila da je J.V. uhapšen tog jutra, neposredno nakon prijave da je u ugostiteljskom objektu u naselju Obilićevo postavljena bomba. Izgleda da je banjalučka specijalnost lažno podmetanje bombi uglavnom u ugostiteljskim objektima. U januaru su u dva ugostiteljska objekta u Banjaluci prijavljene bombe.

Osim Er Srbije za Moskvu leti Turkiš Erlajns koji je takođe imao problema sa anonimnim prijavama da je u avionu bomba. Rumunski F-16 su 22. marta presreli turski putnički avion na ulasku u rumunski vazdušni prostor koji je iz Moskve leteo za Istanbul. Turski Erbas 330 pratili su do izlaska iz rumunskog u bugarski vazdušni prostor.

Ranije, 19. marta zabeležno je presretanje sa F-16 Vizerovog aviona koji je leteo iz Gruzije za Poljsku, takođe zbog lažne dojave da se u njemu nalazi bomba“, dodaje se. Dojava o bombi u jednom avionu na aerodromu u Bukureštu je stigla i 29.aprila.

Crna Gora je imala više prijava o podmetnutim bombama. U Podgorici su zbog toga 1.aprila evakusane škole “Milorad-Musa Burzan”, “21. maj” i “Vuk Karadžić”, a u Bijelom Polju “Marko Miljanov”.

Više desetina osnovnih škola širom Crne Gore evakuisano je 24.aprila zbog anonimnih dojava o postavljenim bombama koje su stigle na zvanične školske mejl adrese. U poruci koja je stigla školama, a koju su objavili crnogorski mediji, navodi se „mi ćemo se osvetiti, doći ćemo u školu. Sve ćemo pobiti“. Pretnje o navodno postavljenim eksplozivnim napravama istog jutra su stigle i na adrese pojedinih državnih institucija i sudova širom Crne Gore.

Prijetnju da je zgrada TQ Plaza u centru Budve minirana i da će odleteti u vazduh, što se 28. marta ispostavilo lažnom uzbunom, poslao je ruski ekstremista Vladislav Podznjakov, objavila je Pobjeda 30. marta. Ruski ektremista je, objavio je taj dnevnik, zapretio da će šoping centar TQ Plaza biti raznesen ako sve televizijske stanice u Crnoj Gori ne budu izveštavale afirmativno o agresiji Rusije na Ukrajinu.

Pozdnjakov, osnivač NVO “Muška država” poznate po ekstremnim stavovima protiv žena, LGBT zajednice i emigranata, zabranjena je u Rusiji, a njen osnivač je nakon sudske presude pobegao u Crnu Goru. Dovođen je u vezu i sa ostalim dojavama o bombama, što je on odbacio.

Pojedini mediji objavili su njegovu video poruku u kojoj je tvrdio da nema nikakve veze sa dojavama o podmetnutim bombama na više lokacija u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.