Šta je Komonvelt i koje države ga čine? 1 EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Uz svoju ulogu vođenja britanske kraljevske obitelji više od sedam desetljeća, kraljica Elizabeta II. bila je važna osoba u nekoliko drugih zemalja kao glava Commonwealtha.

Poreklo Komonvelta datira vekovima unazad, ali trenutna verzija seže oko sto godina u prošlost. Veći deo svoje istorije bio je pod jurisdikcijom britanske kraljice, a iako je započela vladavina kralja Čarlsa III, to ne znači automatski da će on biti i na čelu Komonvelta, piše punkufer.hr.

Šta je Komonvelt?

To je dobrovoljno udruženje zemalja širom sveta, koje su nekada bile deo Britanskog carstva. Cilj Komonvelta, prema službenom sajtu, je da „podrži vlade članica i partnerstvo sa širom porodicom komonvelta i drugima, kako bi se poboljšala dobrobit svih građana Komonvelta i unapredili njihovi zajednički interesi na globalnom nivou“.

Drugim rečima, oni rade na zajedničkim ciljevima prosperiteta, demokratije i mira. Sekretarijat Komonvelta je međuvladina organizacija koja koordiniše i provodi veliki deo posla, uz podršku mreže od više od 80 organizacija.

Udruženje je osnovano 1926. godine kao deo Balforove deklaracije iz 1926. godine i jedna je od najstarijih političkih organizacija na svetu. Nastao je pre Ujedinjenih nacija i NATO-a.

Koje države čine Komonvelt?

U Komonveltu je 56 država, a na svakom kontinentu osim Antarktika nalazi se barem po jedna. Udružene su 21 afrička država, 13 karipskih i američkih, 11 pacifičkih ostrvskih država, osam azijskih zemalja, kao i tri evropske zemlje (Kipar, Malta, Ujedinjeno Kraljevstvo).

Neke od zemalja koje su u organizaciji su Kanada, Bahami, Jamajka, Gana, Nigerija, Južnoafrička Republika, Indija, Australija i Novi Zeland.

Najmanja članica je pacifička država Nauru, sa 10.000 stanovnika, dok je najveća Indija s 1,4 milijarde stanovnika. Ukupno, u komonveltu živi 2,5 milijarde ljudi.

Zanimljiva je činjenica da se polovina od 20 najvećih svetskih gradova u usponu nalazi u Komonveltu, a to su Nju Delhi, Mumbai, Najrobi, Kuala Lumpur, Bangalor, Johanesburg, Kalkuta, Kejptaun, Čenaj i Daka.

Iako titula „šefa komonvelta“ nije dodeljena kruni, dogovoreno je među svim članicama tokom sastanka šefova vlada Komonvelta 2018. u Londonu da će princ od Velsa – sadašnji kralj – naslediti kraljicu Elizabetu II nakon njene smrti.

Najvažnija funkcija u organizaciji Komonvelta, jeste glavni sekretar, a tu funkciju obavlja Rt Hon Patricija Skotland Kt, rođena u Dominici.

Ona je šesta glavna sekretarka komonvelta, druga glavna sekretarka s Kariba i prva žena na toj dužnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.