Šta je S-400: Najkontroverzniji raketni sistem koji je uništen u Ukrajini 1foto: EPA-EFE/Vladimir Pesnya / Host photo agency POOL MANDATORY CREDIT

Za protivavionski i protivraketni sistem S-400 kaže se da je jedan od najkontroverznijih raketnih sistema trenutno. Ima mogućnost detektovanja letelica i omogućava praćenje i osmatranje na daljini od čak 600 kilometara. Amerikanci uvode sankcije državama koje se odluče da ga kupe.

Razvoj S-300 počeo je šezdesetih godina prošlog veka. Prvobitno je bio namenjen da zameni sistem S-75 poznat po upotrebi protiv špijunskog aviona U-2 i raspoređen na Kubi i u Vijetnamu. Raketa je testirana 1970-ih, da bi bila u „aktivnoj službi“ od 1978. godine, pisala je Al Džazira.

Primarno poboljšanje S-300 u odnosu na ranije sisteme je mogućnost istovremenog korišćenja više snopova za navođenje protiv različitih ciljeva. Raniji S-25 je takođe mogao da gađa više ciljeva odjednom, ali je bio izuzetno težak i mogao je da se rasporedi na fiksne lokacije. Američki SAM-D (koji je kasnije postao MIM-104 Patriot) bio je prvi američki kopneni sistem sa tehnologijom višeciljanog ciljanja i počeo je da se koristi od 1981. godine.

Sovjetska armija je želela da koristi takve sisteme u Vijetnamu i na Bliskom istoku, i shvatili su da je brzo raspoređivanje ključno za maksimalizaciju efikasnosti sistema.Bilo je potrebno više od sata da se postavi S-300 i da postane operativan, što je Sovjete nagnalo da ga poboljšaju.

Napredak u raketnoj i radarskoj tehnologiji doneo je i S-400 – „dvostruki napredak u poređenju sa ranijim sistemima“. Novi radari u novom sistemu ga čine veoma sposobnim protiv skoro svih vazdušnih ciljeva.

Još jedna važna stvar kod S-400 je mogućnost upotrebe četiri različita tipa projektila, različite težine i mogućnosti, što sam ovaj sistem čini velikim delom slojevite PVO i veoma fleksibilnim.

Novije rakete, kao što je 40N6, mogu se pohvaliti dometom do 400 km kao deo sistema S-400.

Vreme potrebno za prelazak sistema S-400 iz marševskog u borbeni položaj je 5-10 minuta, a vreme da se sistem dovede u borbenu spremnost sa položaja iznosi tri minuta.

Šta je S-400: Najkontroverzniji raketni sistem koji je uništen u Ukrajini 2
foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Iako predstavlja značajan napredak u sposobnostima i znatno je fleksibilniji od ranijih varijanti S-300, evolucija S-300 u fleksibilniji sistem bila je prisutna u različitim podvarijantama S-300PMU.

Što se tiče sposobnosti, S-400 izgleda kao značajan napredak, ali su tamo stigli kroz spor razvoj rakete S-300.

Mnoge napredne funkcije, kao što su presretanje balističkih projektila, varijabilnih i modularnih raketa i gađanje više ciljeva, već su dugo prisutne u drugim sistemima i može se reći da S-400 samo razvija postojeću snagu S -300, što ove sisteme čini smrtonosnijom pretnjom.

Prvi put je stavljen u operativnu upotrebu u oružane snage Ruske Federacije 2007. godine. Pored Rusije, sistem S-400 koriste i Belorusija, Kina, Indija i Turska.

S-400
foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Sjedinjene Američke Države, kao odgovor na potražnju sistema S-400, uvode sankcije zemljama koje ga kupuju od Rusije, pisao je Danas.

Podsetimo, ranije je u Ukrajini prvi put je uništen ovaj pvo sistem. Prema fotografijama podeljenim na društvenim mrežama koje su nastale u regionu Zaporožja, uništen je lanser 5P85SM2-01, koji je deo samog sistema S-400.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari