Šta su špijunski baloni i zašto se još uvek koriste? 1foto: printscreen/abc (world news)

Pentagon je juče objavio da prati kineski špijunski balon koji leti iznad SAD. Ovakav način nadzora se koristi vekovima, a stručnjaci veruju da će u budućnosti postati još popularniji.

Pentagon je pratio balon nekoliko dana dok je prolazio iznad severa SAD, rekao je portparol Pentagona brigadni general Patrik Rajder. Zvaničnici su odbili da kažu koliko je visoko leteo balon, ali su priznali da je radio iznad civilnog vazdušnog saobraćaja i ispod „svemira“. Visoki američki vojni zvaničnici razmatrali su obaranje balona iznad Montane, ali su na kraju preporučili da to ne bude zbog potencijalnog bezbednosnog rizika od krhotina.

Šta su špijunski baloni?

Špijunski balon se sastoji od špijunske opreme, poput kamere ili radara, okačenog na balon koji uz pomoć vetra lebdi iznad određenog područja. Obično se nalazi između 24.000 i 37.000 metara visine, znatno iznad komercijalnog vazdušnog saobraćaja (avioni skoro nikada ne lete iznad 12.000 metara visine).

„U poslednjih nekoliko decenija, sateliti su se uglavnom koristili za špijuniranje. Ali nakon pronalaska lasera ​​ili kinetičkog oružja za ciljanje satelita, ponovo je došlo do interesovanja za balone“, rekao je obaveštajni stručnjak Džon Bleksland sa Australijskog nacionalnog univerziteta, kako je objavio Gardijan.

Sateliti imaju neke druge prednosti u odnosu na moderniju špijunsku tehnologiju. Da biste poslali satelit u svemir, potrebna vam je lansirna platforma, koja obično košta stotine miliona dolara. Baloni takođe mogu skenirati više teritorije sa manje nadmorske visine i provesti više vremena iznad date oblasti jer se kreću sporije od satelita.

„Vojni stratezi stalno pominju važnost dominacije na višim nivoima. Danas je to prostor. Međutim, s obzirom na to da je sada toliko zagušen i ranjiv, podprostorni domen, odnosno domen gornje atmosfere za koji se mislilo da je prevaziđena. Ali ona je očigledno ponovo u centru pažnje“, rekao je Bleksland.

Zašto je Kina došla u ovu situaciju?

Blaksland misli da su Kinezi verovatno očekivali da će SAD primetiti njihov balon. Odnosno, smatra da im je to bio i cilj jer su hteli da osramote SAD i usput prikupe neke obaveštajne podatke.

„Teško je zamisliti da su mislili da neće biti otkriveni. Američka vazduhoplovna vlast, meteorološka služba i svemirske snage pažljivo prate vazdušni prostor iznad SAD“, rekao je Bleksland i dodao da postoji još jedan razlog zašto su Kinezi želeli da biti „uhvaćen na delu.“ „.

„Hteli su da ukažu SAD na činjenicu da Kina tajno drži korak sa američkom tehnologijom i replicira je. Kineske bezbednosne agencije su majstori u pravljenju kopija. Žele da kažu – sve što možete da uradite, mi to možemo, ali bolje “, objasnio je Blakland.

Bezbednosni analitičar sa sedištem u Singapuru Aleksandar Nil rekao je za Rojters da balon verovatno ima ograničenu obaveštajnu vrednost u poređenju sa drugim elementima kojima raspolaže kineska vojska.

„Kina ima flotu špijunskih i vojnih satelita koji su daleko važniji i efikasniji u pogledu praćenja SAD, tako da pretpostavljam da to nije značajan gubitak obaveštajnih podataka“, rekao je Nil, prenosi Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.