Stanovnici Rio de Žaneira protiv "ziplajna" kao nove turističke atrakcije 1Foto EPA-EFE/Andre Coelho

Mala, ali ljutita grupa od oko 200 demonstranata okupila se u Rio de Žaneiru u nedelju zbog velikog problema: tekuće izgradnje „ziplajna“ na svetski poznatoj planini „Šećerna glava“ da bi se podstakao turizam, navodeći da će to izazvati neprihvatljive posledice.

Četiri čelične sajle ići će 755 metara preko šume između „Šećerne glave“ i brda Urka, a ljudi koji se okače na neku od njih, dostizaće brzinu od 100 kilometara na sat. Otvaranje te atrakcije je zakazano za drugu polovinu ove godine, a peticiju za obustavljanje radova je potpisalo skoro 11.000 ljudi.

„Glavu šećera“ na ulazu u zaliv Rio, UNESKO je 2012. proglasio mestom svetske baštine, zajedno s drugim planinama u Riju, a godinama ranije brazilski Institut za nasleđe proglasio ju je nacionalnim spomenikom.

Žičara do njenog vrha privlači stotine hiljada turista svake godine, željnih panoramskog pogleda na gradske plaže i šumovite planine.

Ta planina je i popularno mesto za sportsko penjanje i posmatranje ptica. Zato je mogućnost da „jahači ziplajna“ vrišteći zuje niz sajle i rasteruju divlje ptice, ujedinila protivnike: planinare, ekološke aktiviste i stanovnike. Oni upozoravaju da bi Unesko mogao da povuče status baštine dat toj planini.

„U potpunosti se protivimo transformaciji koja se u stvari dešava već neko vreme jer se vrhovi brda Urka i Glave šećera pretvaraju u centar zabave“, rekao je Andre Ilja, bivši direktor u Institutu za životnu sredinu u državi Rio i osnivač ekološke neprofitne „Ecological Action Group“.

„Živimo u malom, mirnom kraju. Biće vizuelnog i uticaja buke: niko se ne spušta niz ‘ziplajn’ u tišini“, rekao je Aurimar dos Prazeres, predsednik udruženja stanovnika.

Kompanija „Park Bondinjo Pao de Acuzar“ koja upravlja žičarama i stoji iza projekta vrednosti 50 miliona reala (9,5 miliona dolara), rekla je u saopštenju da testovi pokazuju da se buka neće čuti odozdo, niti će uticati na rute za planinarenje. On kaže da je Park dobio od Instituta za nacionalnu baštinu i opštinskih vlasti sva potrebna ovlašćenja i dozvole za projekat „ziplajna“.

„Pored odlične integracije s prirodom, namera je da poboljšamo iskustvo naših posetilaca i učinimo posetu parku još prijatnijom i nezaboravnom“, navodi Park na sajtu.

Iako kompanija koja pravi „ziplajn“, kaže da je „konsultovala društvo“, stanovnici kažu da to nije istina.

Aktivisti su u nedelju izrazili zabrinutost da je „ziplajn“ preteča drugih intervencija jer kompanija koja upravlja žičarama, proučava projekat koji bi izmenio oblik vrha „Glave šećera“.

Protivnici su taj projekat nazvali „Zamak užasa“, a iz kompanije kažu da je „zamišljen tako da olakša posmatranje pejsaža, poboljša pristupačnost za hendikepirane i olakša „protok turista, radnika i tereta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari