Stardžon: Strpljenjem do nezavisnosti 1Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Škotska premijerka Nikola Stardžon izjavila je danas da i dalje želi da referendum o nezavisnosti organizuje do kraja ove godine, ali je istakla da bi to mogla da bude nerealna želja i pozvala pristalice na strpljenje.

U govoru koji je u Edinburgu održala povom izlaska Ujedinjenog kraljevstva iz Evropske unije, Stardžon je istakla da bi možda trebalo sačekati izbore, koji će u Škotskoj biti održani naredne godine.

Naglasila je da je najvažnije da referendum o budućnosti Škotske bude neupitno legalan i legitiman, preneo je BBC.

„Da bismo postali nezavisna država, referendum mora biti legalan i legitiman i to je jednostavna činjenica, a manje je važno da li će on biti organizovan ove godine, što bih ja želela, ili naredne godine posle izbora“, kazala je Stardžon.

Istaklaje da referendum mora jasno pokazati da većina ljudi želi samostalnu državu i da njegov legalitet mora biti van svake sumnje. „U suprotnom, ishod referenduma, čak i ako bude uspešan, neće priznati druge države“, kazala je Stardžon.

Dodala je da zbog toga ka cilju treba ići strastveno, ali sa strpljenjem i poštovanjem, jer pre referenduma treba ubediti većinu građana da podrže nezavisnost. Stardžon je od Vestminstera zvanično zatražila ovlašćenje da raspiše referendum o nezavisnosti nakon što je njena partija na izborima u decembru prošle godine osvojila 48 od 59 mesta, koliko Škotska ima u britanskom parlamentu.

Premijer Boris Džonson je to odbio, uz obrazloženje da je na referendumu iz 2014. godine 55 odsto bilo protiv nezavisnosti, a škotsku premijerku je podsetio da je tada rekla da će to izjašnjavanje biti „jednom u generaciji“.

Stardžon nije isključila mogućnost da tu Džonsonovu odluku pokuša da obori na sudu, što su joj sugerisale pristalice nezavisnosti, ali je upozorila na naizvesnost sudskog postupka. „Ako bi bio pozitivan znatno bi nas približio cilju, ali bi nas u suprotnom udaljio od njega.

Zato je moj predlog da se sada usredsredimo na građenje političkog slučaja i na konačnu pobedu“, poručila je Stardžon.