Stogodišnjica revolucije nije povod za raskole 1 Foto:ALEXEI DRUZHININ SPUTNIK KRE EPA

Ruski mediji će se najmanje sledećih sedam dana baviti porukama današnjeg obraćanja ruskog predsednika Vladimira Putina Federalnoj skupštini.

U tom obraćanju se tradicionalno najavljuju pravci ruske spoljne i unutrašnje politike za narednu godinu. Ove godine se ruski predsednik naglašeno koncentrisao na pitanja unutrašnje, poglavito socijalne politike zemlje, pa su najveći delovi njegovog izlaganja posvećeni reformi zdravstvenog sistema, školstvu, izmenama poreske politike, jačanju IT sektora, poljoprivredi i demografiji.

Naglašeno je izbegavao neke spoljnopolitičke teme, tako da o Ukrajini ove godine gotovo da nije bilo reči.

Ruski predsednik je podsetio da se u 2017.godini obeležava 100 godina od Februarske revolucije i Oktobarske revolucije što je, rekao je, jedinstven povod da se još jednom sagledaju uzroci i priroda revolucija u Rusiji jer je “ne samo istoričarima nego i društvu potrebna objektivna, poštena i temeljna analiza tih događaja“. On je rekao da bi takve „pouke istorije trebalo iskoristiti za pomirenje, jačanje društvene, političke, građanske saglasnosti, koju smo danas uspeli da postignemo”, a ne radi „prenošenja razdora iz prošlosti u naš svakodnevni život“.

“To je naša zajednička istorija i prema njoj se treba odnositi s poštovanjem. O tome je pisao i istaknuti ruski, sovjetski filozof Aleksej Fjodorovič Losev: Mi znamo mučne godine borbe, nestašica, patnji. Ali za sina Domovine sve je to svoje, neodvojivo, rođeno”, rekao je Putin.

Povodom izbora nove američke administracije, Vladimir Putin je rekao da je „saradnja Rusije i SAD u rešavanju regionalnih i globalnih problema u interesu celog sveta“ i da je Rusija spremna na „saradnju s novom američkom administracijom“ i da je „važno normalizovati i početi razvijati bilateralne odnose na osnovama ravnopavnosti i uzajamnosti“.

On je rekao da je Rusija spremna na „ozbiljan razgovor o stvaranju održivog sistema međunarodnih odnosa u 21.veku, ali da su na žalost na tom planu uzalud izgubljene decenije posle okončanja ‘hladnog rata“. “Za razliku od nekih naših inostranih kolega, koji u Rusiji vide protivnika, mi ne tražimo i nikada nismo tražili neprijatelje, nama su potrebni prijatelji, ali mi nećemo dopustitu narušavanje naših interesa, njihovo zanemarivanje“, rekao je Putin.

Putin je rekao da u svetu rastu protekcionizam i trgovinske barijere i da Rusija mora aktivnije da se bori za spoljna tržišta. On je zadužio rusku vladu da do maja izradi plan mera do 2025.godine kako bi Rusija ojačala svoj položaj u globalnoj ekonomiji. Što se zapadnih sankcija uvedenih Rusiji tiče, Putin je rekao „da u svemu lošem ima nešto dobro“. Sankcije i protivsankcije, rekao je on, pomogle su ruskim poljoprivrednicima „ali takav položaj neće trajati večno“. „Izvoz poljoprivrede donosi Rusiji više nego izvoz oružja“, rekao je ruski predsednik.

Izlaganje ruskog presednika često je prekidano aplauzima, a najjači je bio kad je rekao: “Zapamtite, da su Rusi jedan narod i imamo samo jednu Rusiju”.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.