Jens Stoltenbergfoto EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas je izjavio da su šefovi država i vlada alijanse danas potvrdili da Kijev može računati na njihovu podršku koliko god je to potrebno.

Stoltenberg je na samitu NATO u Madridu rekao novinarima da će alijansa pomoći Ukrajini upućivanjem goriva, medicinske i zaštitne opreme i sredstava za eliminisanje bespilotnih letelica.

Pomoći ćemo ukrajinskim oružanim snagama da se prilagode opremi NATO, izjavio je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, rat u Ukrajini može dugo trajati, ali se Ukrajina bori ne samo za svoju, već i za vrednosti NATO.

Kao i svaki drugi, i ovaj će se rat završiti za pregovaračkim stolom, a naš zadatak je da pre toga Ukrajini pružimo podršku na bojnom polju, izjavio je Stoltenberg.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danas učesnicima samita NATO poručio da će se, ukoliko njegovoj zemlji ne pruže pomoć potrebnu da bi porazila Rusiju, “sami suočiti sa odloženim ratom sa Rusijom”.

Zelenski je od lidera NATO zatražio moderne artiljerijske, raketne i protivvazdušne sisteme, finansijska sredstva i nove sankcije protiv Moskve.

Ovo nije rat Rusije samo protiv Ukrajine, već rat da se diktiraju uslovi u Evropi, određuje kakav će svetski poredak biti u budućnosti, izjavio je Zelenski, uz tvrdnju da je pravi cilj rukovodstva u Moskvi da u Evropi zauzima državu za državom, jer ih posmatra kao svoje vlasništvo, a ne kao nezavisne zemlje.

Pitanje je ko je za Rusiju sledeći – Moldavija, Baltičke države ili Poljska, a odgovor je – sve te zemlje, kazao je Zelenski.

On je ocenio da novi Strateški koncept NATO predstavlja, pre svega, strategiju bezbednosti članica alijanse, dok Ukrajina pati zbog “krstarećih raketa, mučenja, ubistva dece i silovanja žena”.

Zelenski je izjavio da alijansa nije u potpunosti prihvatila Ukrajinu.

Zar naš doprinos odbrani Evrope i celokupne civilizacije nije dovoljan? Šta je još neophodno, upitao je Zelenski, obraćajući se posredstvom video linka učesnicima samita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari